Säkerhetsarbetet

Åklagarmyndigheten har de senaste åren intensifierat säkerhetsarbetet och särskilt uppmärksammat otillåten påverkan, såsom påtryckningar vid myndighetsutövning genom till exempel trakasserier mot åklagare.
Dekorativ bild på människor på tunnelbanestation
Foto: Thomas Carlgren

Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) är åklagarna den yrkesgrupp i rättsväsendet som i störst utsträckning drabbas av detta och en av förklaringarna är den ökade ambitionen mot den grova organiserade brottsligheten.

Åklagarmyndigheten har experter som på heltid arbetar med säkerhetsfrågorna. De arbetar med flera långtgående projekt som bidrar till att stärka de anställdas säkerhet.

Som exempel kan nämnas att en omfattande och övergripande säkerhetsanalys har gjorts och att säkerhetsansvariga har utbildats på varje åklagarkammare. Personsäkerhetsprogrammet är också ett led i det strategiska arbetet.

Publicerad 2015-12-16

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Antalet grova brott förväntas öka något kommande år

    Det totala antalet inkomna brottsmisstankar till Åklagarmyndigheten förväntas inte öka eller minska i större utsträckning de kommande fyra åren. Däremot är prognosen att särskilt resurskrävande brott kommer att öka något, enligt en rapport om framtida verksamhetsvolymer i rättskedjan som Åklagarmyndigheten och fyra andra myndigheter lämnat till regeringen.

    Läs mer
  • Fler lagförda och fler återtagna brottsvinster

    2023 utmärker sig med en kraftig ökning av ärenden om mord och dråp. Trots det lagfördes 2 000 fler personer än året innan. Åklagares begäran om att återta vinster av brott ökade med 17 procent. Det framgår av Åklagarmyndighetens årsredovisning som nu lämnats till regeringen.

    Läs mer
  • Fler nyheter