Säkerhetsarbetet

Åklagarmyndigheten har de senaste åren intensifierat säkerhetsarbetet och särskilt uppmärksammat otillåten påverkan, såsom påtryckningar vid myndighetsutövning genom till exempel trakasserier mot åklagare.
Dekorativ bild på människor på tunnelbanestation
Foto: Thomas Carlgren

Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) är åklagarna den yrkesgrupp i rättsväsendet som i störst utsträckning drabbas av detta och en av förklaringarna är den ökade ambitionen mot den grova organiserade brottsligheten.

Åklagarmyndigheten har experter som på heltid arbetar med säkerhetsfrågorna. De arbetar med flera långtgående projekt som bidrar till att stärka de anställdas säkerhet.

Som exempel kan nämnas att en omfattande och övergripande säkerhetsanalys har gjorts och att säkerhetsansvariga har utbildats på varje åklagarkammare. Personsäkerhetsprogrammet är också ett led i det strategiska arbetet.

Publicerad 2015-12-16

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Korruption – ett hål svårt att ta sig upp ifrån

    I ett land genomsyrat av korruption utgår ofta medborgarna från att beslut fattas av mutade makthavare. Men det finns personer, tjänstemän och andra, som har mod att stå emot. De lever dock farligt. Chefsåklagare Martin Bresman berättar om vikten av att ta ett globalt ansvar för att vända utvecklingen och skydda demokratin.

    Läs mer
  • Myndigheternas samarbete ger effekt mot den kriminella ekonomin

    Det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet gav effekt under 2023. Insatserna mot den kriminella ekonomin resulterade i de högsta utfallen för höjda skatter, stoppade bidrag och utmätta tillgångar hittills i satsningen. Det framgår av återrapporteringen till regeringen.

    Läs mer
  • Vrakplundring ledde till fängelsestraff

    Åklagare utreder många olika typer av brott. Fornminnesbrott handlar oftast om att fornlämningar i skog och mark har skadats, men ibland sker brotten långt ner under havsytan. Läs här om vrakplundring i Östersjön.

    Läs mer
  • Fler nyheter