Korta fakta om pandemilagen och böter

Åklagarmyndigheten får många frågor om den tillfälliga så kallade pandemilagen och om eventuella böter som privatpersoner kan få.

Följande gäller:

  • Lagen beslutades av riksdagen den 8 januari. Den gäller under perioden 10 januari–30 september 2021.

  • Lagen ger regeringen (och kommuner, i vissa fall) rätt att självständigt fatta beslut om föreskrifter som riktar sig mot enskilda personer. Föreskrifterna kan röra förbud mot att vistas på vissa platser (parker, badplatser m.m.) och förbud mot att samlas i sällskap av en viss storlek.

  • Regeringen har ännu inte fattat beslut om några föreskrifter.

  • Om regeringen fattar beslut om föreskrifter har riksåklagaren bestämt att det ska kosta 2 000 kronor i böter att bryta mot föreskrifterna. Böterna kan utfärdas av polisen direkt på plats.


Eventuella sanktioner mot företag omfattas inte av riksåklagarens beslut. Av pandemilagen 24 § framgår att böter endast är aktuellt för 12-13 § i samma lag, vilket handlar om enskilda personer.

Av pandemilagen 17 § framgår också att det är länsstyrelserna som utövar tillsyn över de som ”bedriver verksamhet” (vilket återfinns i 7-11 §) och av 20 § framgår att det är länsstyrelserna som beslutar om eventuella viten för den som bryter mot de delarna i pandemilagen.

 

Publicerad 2021-01-28

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Ny lagstiftning ska underlätta för myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet

    Utländska personer utnyttjas under usla arbetsvillkor på svenska arbetsmarknaden. Sedan 2018 pågår ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att komma åt sådan brottslighet, bland annat har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet startats. Strikta sekretessregler har dock gjort det svårt för myndigheterna att dela information, men nu kan en ny lag underlätta för att fler anmälningar som leder till åtal görs.

    Läs mer
  • Köp inte en smuggelhund

    Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella gör stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

    Läs mer
  • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

    För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

    Läs mer
  • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

    Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

    Läs mer
  • Fler nyheter