Elektronisk expediering av handlingar i hela landet även under helger

Numera expedieras handlingar från Åklagarmyndigheten till alla domstolar elektroniskt även på helgerna. En häktningsframställan som skickas på helgen från jouråklagaren till domstolen expedieras elektroniskt oavsett vilken domstol i landet som tar emot framställan. Den nya rutinen började gälla den 18 januari 2020.

Tidigare har det bara varit möjligt att expediera handlingar elektroniskt till domstolarna i storstäderna under helger, medan jouråklagare i övriga delar av landet varit tvungna att använda mer resurskrävande manuella rutiner vid kommunikation med domstolarna under jourtid.

Chefsåklagare Gunnar Brodin, som är nationellt ansvarig för åklagarjouren, är glad över att den nya rutinen är på plats:

– Den här rutinen är en viktig pusselbit för att förbättra arbetsmiljön för åklagarna under jourpassen. Efter flera års arbete och diskussioner med Domstolsverket är rutinen nu äntligen på plats. I storstäderna där elektronisk expediering redan i dag är en rutin är våra erfarenheter att det fungerar väl, säger Gunnar.

Arbetet har föregåtts av många diskussioner med de fackliga organisationerna. Emma Berge, ordförande i Saco-S inom Åklagarmyndigheten berättar:

– Det här är en fråga som Saco-S har drivit under många års tid så det känns fantastiskt att det äntligen är på plats. Nu är det viktigt att det blir samma rutiner i hela landet, säger Emma.

Publicerad 2020-01-21

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Utbildningsmaterial om åklagarens roll i rättsprocessen

    Åklagare som arbetar med ungdomar som brottsoffer, vittnen och misstänkta tycker att det är viktigt att unga människor har kunskap om rättsprocessen och att de har förtroende för rättsväsendet. Därför har Åklagarmyndigheten tagit fram ett utbildningsmaterial om rättsprocessen för gymnasieelever.

    Läs mer
  • Satsning mot avfallsbrottslighet

    Avfallsbrottslighet räknas som den tredje största inkomstkällan för kriminella nätverk inom EU efter vapen och narkotika. Samtidigt bygger lagstiftningen i miljöbalken till stor del på egenkontroller och att företag vill göra rätt. Men nu växlar Sverige upp. På regeringens uppdrag ser tio myndigheter över vilka förändringar som behövs för att möta den ökande brottsligheten.

    Läs mer
  • Fler nyheter