Rekryteringar pågår för högtryck

Coronapandemin ska inte utgöra ett hinder för att antalet åklagare ska öka. Följ med till Åklagarmyndighetens personalavdelning där nu medarbetarna utför en stor del av rekryteringsarbetet via länk.

– Det är väldigt god stämning hos oss, det är intensivt och kul i sådana här lägen när vi behöver rekrytera många, säger Linn Madsen, som är en av fem personalhandläggare på myndigheten.

Här finns tydliga rekryteringsrutiner med checklistor. Linn menar att rutiner är a och o, i synnerhet när så många parallella rekryteringsprocesser pågår.

100 nya åklagare i år

2019 rekryterades 100 nya åklagare och planen är att rekrytera lika många i år. Takten är lika hög som målsättningen för myndigheten; att bli 1 200 åklagare 2025, jämfört med dagens cirka 1 030.

– Vi gasar på hela dagarna och har goda förutsättningar att lyckas med målet i år också. De flesta som söker hit har sitt drömjobb i sikte. Vi har lagt ner mycket arbete på rekryteringsprocesserna och det är det arbetet som bär frukt nu, säger Linn Madsen.

art_linn.jpg

Bra kandidater

– Det är viktigt att det finns bra kandidater som söker våra lediga tjänster. Vi har ett bra flöde in nu med kandidater till alla orter. Många håller koll på vår webbplats för att de vill söka jobb hos oss.

Behörig att söka åklagaraspirant är den som är svensk medborgare, har juristexamen och har genomgått notarietjänstgöring.

Hur genomförs intervjuerna under pandemin?

– De rekryterande cheferna kan antingen träffa kandidaterna fysiskt på kammaren eller ta intervjun på länk. Vi rekryterare är i de allra flesta fall med på länk. Det är effektivt. Tidigare reste vi mycket mer och genomförde ett fåtal intervjuer på länk. Nu är läget det motsatta.

”Hantverket som rekryterare är alltid roligare när man får träffas live”

Trots att det fungerar bra med intervjuer på länk saknar hon fysiska intervjuer.

– Kandidatupplevelsen tror jag är ändrad, den är inte lika hög när intervjuerna sker helt eller delvis på länk. När man ställer svåra frågor så är det alltid positivt att sitta i samma rum som den man intervjuar. Det blir inte en sämre intervju nu, men formen tar udden av det roliga med att få träffa dem som söker.

Är urvalet svårare när ni ses virtuellt?

– Nej, vi har inte svårt att fatta besluten och göra en bedömning. 

Se vilka tjänster som är lediga just nu.

 

Publicerad 2020-11-27

Nyheter från Åklagarmyndigheten

 • Korruption – ett hål svårt att ta sig upp ifrån

  I ett land genomsyrat av korruption utgår ofta medborgarna från att beslut fattas av mutade makthavare. Men det finns personer, tjänstemän och andra, som har mod att stå emot. De lever dock farligt. Chefsåklagare Martin Bresman berättar om vikten av att ta ett globalt ansvar för att vända utvecklingen och skydda demokratin.

  Läs mer
 • Myndigheternas samarbete ger effekt mot den kriminella ekonomin

  Det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet gav effekt under 2023. Insatserna mot den kriminella ekonomin resulterade i de högsta utfallen för höjda skatter, stoppade bidrag och utmätta tillgångar hittills i satsningen. Det framgår av återrapporteringen till regeringen.

  Läs mer
 • Vrakplundring ledde till fängelsestraff

  Åklagare utreder många olika typer av brott. Fornminnesbrott handlar oftast om att fornlämningar i skog och mark har skadats, men ibland sker brotten långt ner under havsytan. Läs här om vrakplundring i Östersjön.

  Läs mer
 • Fler nyheter