Video: Inspirerande åklagaruppdrag utomlands

Sedan drygt två månader arbetar en av myndighetens åklagare i Palestina, som en del av en EU-mission. Missionens uppdrag är att hjälpa till att bygga upp ett rättsväsende.

- Ja, det är ju inte alldeles enkelt, men vi pratar med dem som är ansvariga för departementet och försöker identifiera de områden där vi ser att de kan bli bättre. Tillsammans tittar vi på lagstiftning och letar upp vilka utbildningar och workshops som de kan gå.

Vad tycker du om uppdraget så här långt?

- Det är fantastiskt spännande och lärorikt på många plan.

Vad säger du om Palestina?

- Det är en spännande och komplex miljö och man blir ständigt påmind om att palestinierna lever under ockupation och har gjort under lång tid.

Vilka är de stora skillnaderna?

- Det är naturligtvis stora skillnader, framför allt för mig. Jag kommer från en miljö där jag har kunskap om mycket och är nu på ett ställe där jag är en rookie.

Vad gjorde att du sökte dig till uppdraget?

- Jag har länge funderat på att göra något av det här slaget och här gavs möjligheten att komma till en spännande miljö i ett sammanhang där man lämnar ett bidrag till en lite bättre värld.

Vad hoppas du kunna åstadkomma när du är klar med uppdraget?

- Jag hade hoppats kunna säga fred i Mellanöstern, men det kommer jag inte kunna säga. Men jag vill kunna lämna några positiva bidrag och kunna förmedla lite av det svenska synsättet som har präglat mig.

Vad har du att säga till unga åklagare om möjligheterna att kunna jobba utomlands?

- Redan från början är åklagaryrket fantastiskt spännande. Det rymmer verkligen variation till ett helt yrkesliv. Med den här möjligheten att bidra även utanför Sveriges gränser till internationella samarbeten är det en bonus till ett från början bra jobb.

Det svåraste med uppdraget?

- Jag har inte stött på något riktigt svårt. Jo, att hitta i Ramallah är fantastiskt svårt!

Det bästa med uppdraget?

- Att få träffa så många trevliga, engagerade och kunniga människor, både lokala och kollegor från andra EU-länder.

 

Publicerad 2018-11-23

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Ny lagstiftning ska underlätta för myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet

    Utländska personer utnyttjas under usla arbetsvillkor på svenska arbetsmarknaden. Sedan 2018 pågår ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att komma åt sådan brottslighet, bland annat har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet startats. Strikta sekretessregler har dock gjort det svårt för myndigheterna att dela information, men nu kan en ny lag underlätta för att fler anmälningar som leder till åtal görs.

    Läs mer
  • Köp inte en smuggelhund

    Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella gör stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

    Läs mer
  • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

    För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

    Läs mer
  • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

    Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

    Läs mer
  • Fler nyheter