Video: Inspirerande åklagaruppdrag utomlands

Sedan drygt två månader arbetar en av myndighetens åklagare i Palestina, som en del av en EU-mission. Missionens uppdrag är att hjälpa till att bygga upp ett rättsväsende.

- Ja, det är ju inte alldeles enkelt, men vi pratar med dem som är ansvariga för departementet och försöker identifiera de områden där vi ser att de kan bli bättre. Tillsammans tittar vi på lagstiftning och letar upp vilka utbildningar och workshops som de kan gå.

Vad tycker du om uppdraget så här långt?

- Det är fantastiskt spännande och lärorikt på många plan.

Vad säger du om Palestina?

- Det är en spännande och komplex miljö och man blir ständigt påmind om att palestinierna lever under ockupation och har gjort under lång tid.

Vilka är de stora skillnaderna?

- Det är naturligtvis stora skillnader, framför allt för mig. Jag kommer från en miljö där jag har kunskap om mycket och är nu på ett ställe där jag är en rookie.

Vad gjorde att du sökte dig till uppdraget?

- Jag har länge funderat på att göra något av det här slaget och här gavs möjligheten att komma till en spännande miljö i ett sammanhang där man lämnar ett bidrag till en lite bättre värld.

Vad hoppas du kunna åstadkomma när du är klar med uppdraget?

- Jag hade hoppats kunna säga fred i Mellanöstern, men det kommer jag inte kunna säga. Men jag vill kunna lämna några positiva bidrag och kunna förmedla lite av det svenska synsättet som har präglat mig.

Vad har du att säga till unga åklagare om möjligheterna att kunna jobba utomlands?

- Redan från början är åklagaryrket fantastiskt spännande. Det rymmer verkligen variation till ett helt yrkesliv. Med den här möjligheten att bidra även utanför Sveriges gränser till internationella samarbeten är det en bonus till ett från början bra jobb.

Det svåraste med uppdraget?

- Jag har inte stött på något riktigt svårt. Jo, att hitta i Ramallah är fantastiskt svårt!

Det bästa med uppdraget?

- Att få träffa så många trevliga, engagerade och kunniga människor, både lokala och kollegor från andra EU-länder.

 

Publicerad 2018-11-23

Nyheter från Åklagarmyndigheten

 • Regler för utlämning

  Vad gäller när någon begärs utlämnad för brott till ett land utanför EU, Norden och Storbritannien? Vi reder ut begreppen.

  Läs mer
 • Skärpt lag mot hedersrelaterade brott

  I somras infördes brottet hedersförtryck i brottsbalken. Syftet var att ytterligare motverka hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige. Införandet av brottet är en signal om att synen på den här typen av brottslighet skärpts. Bestämmelsen omfattar brott som begåtts efter den 1 juni 2022.

  Läs mer
 • Rekryteringssatsning på nya kompetenser inom it

  Åklagarmyndigheten utökar it-avdelningen med nya roller som bland annat är kopplade till att myndigheten sedan den 1 oktober är beredskapsmyndighet. Dessutom ska systemet Cåbra som används för brottmålshanteringen utvecklas och förbättras. Totalt rekryteras nu över 20 medarbetare inom it.

  Läs mer
 • Fler nyheter