Video: Inspirerande åklagaruppdrag utomlands

Sedan drygt två månader arbetar en av myndighetens åklagare i Palestina, som en del av en EU-mission. Missionens uppdrag är att hjälpa till att bygga upp ett rättsväsende.

- Ja, det är ju inte alldeles enkelt, men vi pratar med dem som är ansvariga för departementet och försöker identifiera de områden där vi ser att de kan bli bättre. Tillsammans tittar vi på lagstiftning och letar upp vilka utbildningar och workshops som de kan gå.

Vad tycker du om uppdraget så här långt?

- Det är fantastiskt spännande och lärorikt på många plan.

Vad säger du om Palestina?

- Det är en spännande och komplex miljö och man blir ständigt påmind om att palestinierna lever under ockupation och har gjort under lång tid.

Vilka är de stora skillnaderna?

- Det är naturligtvis stora skillnader, framför allt för mig. Jag kommer från en miljö där jag har kunskap om mycket och är nu på ett ställe där jag är en rookie.

Vad gjorde att du sökte dig till uppdraget?

- Jag har länge funderat på att göra något av det här slaget och här gavs möjligheten att komma till en spännande miljö i ett sammanhang där man lämnar ett bidrag till en lite bättre värld.

Vad hoppas du kunna åstadkomma när du är klar med uppdraget?

- Jag hade hoppats kunna säga fred i Mellanöstern, men det kommer jag inte kunna säga. Men jag vill kunna lämna några positiva bidrag och kunna förmedla lite av det svenska synsättet som har präglat mig.

Vad har du att säga till unga åklagare om möjligheterna att kunna jobba utomlands?

- Redan från början är åklagaryrket fantastiskt spännande. Det rymmer verkligen variation till ett helt yrkesliv. Med den här möjligheten att bidra även utanför Sveriges gränser till internationella samarbeten är det en bonus till ett från början bra jobb.

Det svåraste med uppdraget?

- Jag har inte stött på något riktigt svårt. Jo, att hitta i Ramallah är fantastiskt svårt!

Det bästa med uppdraget?

- Att få träffa så många trevliga, engagerade och kunniga människor, både lokala och kollegor från andra EU-länder.

 

Publicerad 2018-11-23

Nyheter från Åklagarmyndigheten

 • ”Blåljussabotage” – vad innebär det egentligen?

  Sabotage mot blåljusverksamhet är en brottsrubricering som trädde i kraft 1 januari 2020. Men vad innebär brottet egentligen, och vad krävs för att väcka åtal? Kammaråklagare Isabelle Bjursten på Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum berättar om utmaningarna när man arbetar med en ny lagstiftning där upparbetad praxis kan vara fem år bort.

  Läs mer
 • Helt avgörande att tidigt samla in vittnesmål från krig

  Varför utreder svenska åklagare misstänkta krigsbrott i andra länder? Kan en utredning i Sverige leda till att en eller flera utländska medborgare döms för krigsbrott i ett annat land? Och vad skiljer egentligen en strukturell förundersökning från en vanlig?

  Läs mer
 • Åklagare – drömyrke för juriststudenter

  Åklagare är det yrke som lockar Sveriges juriststudenter allra mest. I går kväll tog Petra Lundh emot första pris när juriststudenternas lista över drömarbetsgivare presenterades. Det är första gången myndigheten kommit på första plats.

  Läs mer
 • Fler nyheter