Principiellt viktigt avgörande om åldersbedömning

I början av juli kom en principiellt viktig dom från Högsta domstolen i ett ärende som handlade om åldersbedömning. Det är det första avgörandet som slår fast vilka metoder som kan användas för bedömning av ålder.

Domen kan komma att få stor betydelse vid påföljdsbestämningen i framtida brottmål i de fall då gärningspersonens identitet och ålder är oklar. I domen slår Högsta domstolen fast att tandmognadsundersökningar kan användas för att bestämma en persons ålder, vilket tingsrätt och hovrätt tidigare kommit fram till olika beslut om.

– Det är bra att HD nu klargjort bevisvärdet av tandmognadsundersökningar och att den typen av undersökning kan användas för att utreda ålder. Vid påföljdsbestämningen har det stor betydelse hur gammal den åtalade är. Ju yngre gärningsmannen är desto lindrigare blir påföljden, säger My Hedström, byråchef på Åklagarmyndighetens rättsavdelning och den som drivit målet i Högsta domstolen för riksåklagarens räkning.

Publicerad 2016-07-12

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Ny lagstiftning ska underlätta för myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet

    Utländska personer utnyttjas under usla arbetsvillkor på svenska arbetsmarknaden. Sedan 2018 pågår ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att komma åt sådan brottslighet, bland annat har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet startats. Strikta sekretessregler har dock gjort det svårt för myndigheterna att dela information, men nu kan en ny lag underlätta för att fler anmälningar som leder till åtal görs.

    Läs mer
  • Köp inte en smuggelhund

    Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella gör stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

    Läs mer
  • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

    För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

    Läs mer
  • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

    Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

    Läs mer
  • Fler nyheter