Fler bedrägerier klaras upp

Bedrägeribrotten ökar i antal, men rättsväsendets förmåga att utreda och lagföra dessa brott har också ökat, enligt en ny rapport från Brå.

År 2015 anmäldes drygt 180 000 bedrägeribrott till polisen. Bedrägerier med hjälp av internet respektive kortbedrägerier ökar kraftigt, visar statistiken.

Internet som brottsforum eller som möjliggörare förekommer inom alla typer av bedrägerier, liksom identitetsmissbruk i någon form.

Fler åtal och fler fängelsedomar

Även om det finns en stor obalans mellan brottsvolymen och de tillgängliga utredningsresurserna hos polisen kan Brå notera flera tydliga förbättringar i rättsväsendets arbete med bedrägerier. Antalet bedrägeribrott som lett till åtal har ökat, liksom andelen lagföringar som faktiskt leder till fängelsedom. En viktig faktor är inrättandet av polisens Nationella bedrägericenter (NBC) och att polisen blivit väsentligt bättre på att samordna bedrägeriärenden.

Brå konstaterar också att rättsväsendet ökat förmågan att klara av stora och resurskrävande utredningar med flera gärningspersoner och många målsägare. Man framhåller de åtgärder som föreslås i Åklagarmyndighetens RättsPM om assistansbedrägerier (RättsPM 2015:5) och menar att det är viktigt att kunskap om dessa åtgärder sprids inom rättsväsendet samt att de bör tillämpas även vid andra typer av utredningar.

Förebyggande insatser är nödvändiga

Bedrägerier handlar inte enbart om rättsväsendets förmåga att utreda och lagföra brott. De viktigaste insatserna för att minska bedrägeribrottsligheten är det förebyggande arbetet i samhället i stort, konstaterar Brå. Man pekar därför på ett antal förebyggande åtgärder som både näringslivet och den offentliga sektorn bör genomföra.

– Jag håller med om detta. Rättsväsendet ska självklart sträva efter att klara upp så många brott som möjligt, men ska inte belastas av bedrägerier som enkelt hade kunnat förhindras med bättre kontrollsystem hos myndigheter och företag, säger riksåklagare Anders Perklev.

 

Publicerad 2016-03-21

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Ny lagstiftning ska underlätta för myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet

    Utländska personer utnyttjas under usla arbetsvillkor på svenska arbetsmarknaden. Sedan 2018 pågår ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att komma åt sådan brottslighet, bland annat har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet startats. Strikta sekretessregler har dock gjort det svårt för myndigheterna att dela information, men nu kan en ny lag underlätta för att fler anmälningar som leder till åtal görs.

    Läs mer
  • Köp inte en smuggelhund

    Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella gör stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

    Läs mer
  • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

    För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

    Läs mer
  • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

    Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

    Läs mer
  • Fler nyheter