Budgetunderlaget lämnat till regeringen

I budgetunderlaget begär myndigheten 77 miljoner kronor mer för 2019 jämfört med 2018 års nivå. Konsekvenserna blir annars att antalet anställda måste minska.

Budgetunderlag är den beskrivning av anslagsbehovet som myndigheten gör för de kommande tre åren, det vill säga 2019-2021. I årets budgetunderlag (länk till fil i pdf-format) begär Åklagarmyndigheten 77 miljoner kronor mer för 2019 än för 2018. För 2020 begärs ytterligare 50 miljoner och för 2021 också ytterligare 50 miljoner.

Under flera år har statsmakternas satsningar på rättsväsendet inneburit att Åklagarmyndigheten fått relativt stora anslagsökningar, som i huvudsak använts för att anställa nya åklagaraspiranter. Eftersom det tar cirka tre år att utbilda en åklagare måste en satsning på Åklagarmyndigheten ses som en långsiktig investering. För innevarande år kommer budgeten att gå ihop, men för de kommande tre åren krävs ramhöjningar om inte antalet anställda ska behöva minskas.

Utan de begärda anslagen skulle antalet åklagare behöva minska med drygt 100 under åren 2019-2021. Neddragningar skulle också behöva göras inom stödfunktionerna, inte minst it-verksamheten. För att kunna förbereda sig på bästa sätt begär myndigheten ett besked från regeringen redan i vårpropositionen.

Myndigheten har i budgetunderlaget betonat vilka konsekvenserna blir om begärda medel inte tilldelas.

Publicerad 2018-02-22

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Utbildningsmaterial om åklagarens roll i rättsprocessen

    Åklagare som arbetar med ungdomar som brottsoffer, vittnen och misstänkta tycker att det är viktigt att unga människor har kunskap om rättsprocessen och att de har förtroende för rättsväsendet. Därför har Åklagarmyndigheten tagit fram ett utbildningsmaterial om rättsprocessen för gymnasieelever.

    Läs mer
  • Satsning mot avfallsbrottslighet

    Avfallsbrottslighet räknas som den tredje största inkomstkällan för kriminella nätverk inom EU efter vapen och narkotika. Samtidigt bygger lagstiftningen i miljöbalken till stor del på egenkontroller och att företag vill göra rätt. Men nu växlar Sverige upp. På regeringens uppdrag ser tio myndigheter över vilka förändringar som behövs för att möta den ökande brottsligheten.

    Läs mer
  • Fler nyheter