Snabbare lagföring av brott föreslås bli permanent

Försöksverksamheten med ett snabbförfarande i brottmål ska bli permanent. Det är ett av förslagen som presenteras i ett betänkande som lämnats till regeringen.


Polis på motorcykel

Försöksverksamheten med ett snabbförfarande i brottmål bygger på ökad samverkan mellan myndigheterna i rättskedjan och ett ändrat arbetssätt hos Polismyndigheten med fokus på tidiga utredningsåtgärder. Försöket har fallit väl ut och gett både snabbare lagföring och bättre kvalitet i utredningarna. I betänkandet föreslår nu utredaren Stefan Strömberg att försöksverksamheten med ett snabbförfarande i brottmål ska göras permanent.

Utredaren föreslår även andra åtgärder för en snabbare lagföring av brott. Bland annat att hanteringen av strafförelägganden ska förenklas och att det ska bli lättare att delge personer som är svåra att få tag i.

Försöksverksamheten inleddes i januari 2018 i norra Stockholm och finns sedan januari 2021 i samtliga polisregioner i landet. Regeringen har sedan tidigare beslutat att försöksverksamheten ska pågå till och med 2022.

Tio åklagarkammare till kopplas på 2022

Under 2022 kommer ytterligare tio åklagarkammare att kopplas på försöksverksamheten: Sundsvall (del av polisområdet), Umeå (del av polisområdet), Östersund, Uppsala, Örebro, Borås, Skövde, Linköping, Jönköping och Malmö.

Läs mer:
Snabbare lagföring – enklare brott utreds snabbare
Resultat från försöksverksamheten 2020

Läs tidigare artikel om försöksverksamheten 

SOU 2021:46 (länk till regeringen.se)

 

Publicerad 2021-06-23

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Ny lagstiftning ska underlätta för myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet

    Utländska personer utnyttjas under usla arbetsvillkor på svenska arbetsmarknaden. Sedan 2018 pågår ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att komma åt sådan brottslighet, bland annat har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet startats. Strikta sekretessregler har dock gjort det svårt för myndigheterna att dela information, men nu kan en ny lag underlätta för att fler anmälningar som leder till åtal görs.

    Läs mer
  • Köp inte en smuggelhund

    Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella gör stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

    Läs mer
  • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

    För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

    Läs mer
  • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

    Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

    Läs mer
  • Fler nyheter