Vägledning om hundsmuggling

Det blir allt vanligare att hundar smugglas in i Sverige. För att underlätta handläggningen har Åklagarmyndigheten tagit fram en rättslig vägledning för åklagare som utreder dessa brott.

HundarUnder 2021 stoppade Tullverket 523 hundar vid gränsen. Året innan stoppades 294 hundar. Utvecklingen beror på att svenska uppfödare inte har kunnat möta den stora efterfrågan som uppstått. Hundsmugglingen är ofta organiserad och det går att tjäna mycket pengar på detta.

– Regelverket upplevs som svåröverskådligt och därför har vi tagit fram en rättslig vägledning för att underlätta för de åklagare som får hundsmugglingsärenden på sitt bord, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum.

I vägledningen beskrivs vilka villkor som gäller för att få föra in sällskapsdjur i Sverige, bland annat vilka hälsointyg och andra dokument som krävs. Den innehåller också ett antal rättsfall från senare år.

– Man kan se att domstolarna särskilt beaktar om hundarna kommer från områden där rabiessmittan är okontrollerad. Då bedömer man det i allmänhet som grovt brott, säger Fredrik Jönsson.

Grovt smugglingsbrott ger fängelse i mellan sex månader och sex år.

Läs mer på Jordbruksverkets webbplats.

Rättslig vägledning 2022:16 om hundsmuggling

 

Foto: Stockfoto

Publicerad 2022-06-08

Nyheter från Åklagarmyndigheten

 • Rekryteringssatsning på nya kompetenser inom it

  Åklagarmyndigheten utökar it-avdelningen med nya roller som bland annat är kopplade till att myndigheten sedan den 1 oktober är beredskapsmyndighet. Dessutom ska systemet Cåbra som används för brottmålshanteringen utvecklas och förbättras. Totalt rekryteras nu över 20 medarbetare inom it.

  Läs mer
 • Immaterialrätt – ett krångligt ord för skydd av intellektuella prestationer

  De allra flesta av oss känner till att det är olagligt att kopiera designade klockor och handväskor från kända varumärken - och att man inte heller får använda sig av bilder, text ur litterära verk eller musik utan att begära tillstånd från den som skapat verket. Skyddet för detta kallas immaterialrätt men vad innebär det egentligen?

  Läs mer
 • Åklagarmyndigheten är beredskapsmyndighet

  Den 1 oktober blev Åklagarmyndigheten beredskapsmyndighet. Det innebär ett ökat ansvar att planera för att säkerställa myndighetens verksamhet under fredstida kriser, men även under höjd beredskap och krig.

  Läs mer
 • Fler nyheter