Första svenska åklagarna utsända till ICC

Sverige förstärker för första gången verksamheten vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag med flera åklagare.

Med anledning av kriget i Ukraina har Sverige tillfrågats av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) om att förstärka organisationen i olika uppdrag.

Petra Lundh, riksåklagare.

Utöver att Sverige redan ekonomiskt bidrar till domstolens arbete har Åklagarmyndigheten sedan tidigare samarbetat med ICC. Vi har också ett gott renommé i fråga om krigsbrottsutredningar från bland annat Irak och Syrien.

I april i år inledde även åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet en förundersökning för att kunna utreda misstankar om krigsförbrytelser i Ukraina.

– Sverige var ett av de första länderna att svara när förfrågan kom. Jag är väldigt glad över att våra åklagare kan bidra till att utreda krigsbrott vid ICC, säger riksåklagare Petra Lundh.

Åklagarna från Sverige bidrar med olika kompetenser

I september och oktober inleder tre åklagare sina ett år långa uppdrag i Haag. Det är ännu inte helt fastställt i vilka av ICC:s utredningar de svenska åklagarna ska arbeta med.

Linda Billfalk Åkerlund, chef enheten för internationell samordning och utveckling– Att bekämpa straffrihet för allvarliga brott mot den internationella rätten är för oss en naturlig del av vår fredsfrämjande verksamhet. Åklagarmyndigheten har sedan länge arbetat internationellt med att stärka principerna som en rättsstat har. Det är positivt att vi nu också får bidra till ICC, säger Linda Billfalk Åkerlund som är chef vid myndighetens enhet för internationell samordning och utveckling.

Utöver erfarenhet av krigsbrottsutredningar har domstolen velat rekrytera åklagare med vana av utredningar om sexualbrott, it-relaterad brottslighet samt brott mot barn och över lag erfarenhet av internationellt arbete.

– Intresset för uppdragen vid ICC har varit stort. Åklagarna som utnämnts har en bred erfarenhet som motsvarar den kompetens ICC frågat efter. Vi är övertygade om att åklagarna kommer skaffa sig värdefulla erfarenheter som de kan ta med sig tillbaka till myndigheten, säger Linda Billfalk Åkerlund.

Åklagarmyndigheten har efter intresseanmälningar nominerat åklagarna till ICC. Efter nomineringarna har domstolen självständigt fattat beslut om vilka åklagare de vill ha på plats i de olika uppdragen.

Foto på riksåklagare Petra Lundh och Linda Billfalk Åkerlund, chef vid enheten för internationell samordning och utveckling: Thomas Carlgren

Publicerad 2022-09-07

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Ny lagstiftning ska underlätta för myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet

    Utländska personer utnyttjas under usla arbetsvillkor på svenska arbetsmarknaden. Sedan 2018 pågår ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att komma åt sådan brottslighet, bland annat har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet startats. Strikta sekretessregler har dock gjort det svårt för myndigheterna att dela information, men nu kan en ny lag underlätta för att fler anmälningar som leder till åtal görs.

    Läs mer
  • Köp inte en smuggelhund

    Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella gör stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

    Läs mer
  • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

    För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

    Läs mer
  • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

    Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

    Läs mer
  • Fler nyheter