Åklagare svarar på ungdomars frågor

Kammaråklagare Ida de Luna Sjöholm var på ett besök i en klass på Nyköpings gymnasium i veckan. Eleverna går på samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning juridik.

Kammaråklagare Ida de Luna Sjöholm


– Hur många brott utreder du samtidigt?
– Har åklagare provision?
– Har du blivit rädd någon gång?

Det här var några av de frågor kammaråklagare Ida de Luna Sjöholm fick på ett besök på Nyköpings gymnasium i veckan. Eleverna går på samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning juridik.

Ida är en av många åklagare som i mån av tid besöker skolor för att berätta om åklagarens uppgifter. Med besöken vill vi förutom att sprida kunskap även tidigt väcka intresse för yrket och verka för mångfald och likabehandling på myndigheten.

Åklagare Ida de Luna Sjöholm

– Det är en rolig och viktig uppgift att träffa ungdomarna. Inte sällan kommer det oväntade frågor som får oss att tänka till, berättar Ida.

Åklagarmyndigheten har även ett utbildningsmaterial som skolor kan använda i undervisningen.

 

 

 

Publicerad 2022-03-14

Nyheter från Åklagarmyndigheten

 • Ny lagstiftning ska underlätta för myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet

  Utländska personer utnyttjas under usla arbetsvillkor på svenska arbetsmarknaden. Sedan 2018 pågår ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att komma åt sådan brottslighet, bland annat har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet startats. Strikta sekretessregler har dock gjort det svårt för myndigheterna att dela information, men nu kan en ny lag underlätta för att fler anmälningar som leder till åtal görs.

  Läs mer
 • Köp inte en smuggelhund

  Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella gör stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

  Läs mer
 • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

  För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

  Läs mer
 • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

  Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

  Läs mer
 • Fler nyheter