Åklagare svarar på ungdomars frågor

Kammaråklagare Ida de Luna Sjöholm var på ett besök i en klass på Nyköpings gymnasium i veckan. Eleverna går på samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning juridik.

Kammaråklagare Ida de Luna Sjöholm


– Hur många brott utreder du samtidigt?
– Har åklagare provision?
– Har du blivit rädd någon gång?

Det här var några av de frågor kammaråklagare Ida de Luna Sjöholm fick på ett besök på Nyköpings gymnasium i veckan. Eleverna går på samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning juridik.

Ida är en av många åklagare som i mån av tid besöker skolor för att berätta om åklagarens uppgifter. Med besöken vill vi förutom att sprida kunskap även tidigt väcka intresse för yrket och verka för mångfald och likabehandling på myndigheten.

Åklagare Ida de Luna Sjöholm

– Det är en rolig och viktig uppgift att träffa ungdomarna. Inte sällan kommer det oväntade frågor som får oss att tänka till, berättar Ida.

Åklagarmyndigheten har även ett utbildningsmaterial som skolor kan använda i undervisningen.

 

 

 

Publicerad 2022-03-14

Nyheter från Åklagarmyndigheten

 • Regler för utlämning

  Vad gäller när någon begärs utlämnad för brott till ett land utanför EU, Norden och Storbritannien? Vi reder ut begreppen.

  Läs mer
 • Skärpt lag mot hedersrelaterade brott

  I somras infördes brottet hedersförtryck i brottsbalken. Syftet var att ytterligare motverka hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige. Införandet av brottet är en signal om att synen på den här typen av brottslighet skärpts. Bestämmelsen omfattar brott som begåtts efter den 1 juni 2022.

  Läs mer
 • Rekryteringssatsning på nya kompetenser inom it

  Åklagarmyndigheten utökar it-avdelningen med nya roller som bland annat är kopplade till att myndigheten sedan den 1 oktober är beredskapsmyndighet. Dessutom ska systemet Cåbra som används för brottmålshanteringen utvecklas och förbättras. Totalt rekryteras nu över 20 medarbetare inom it.

  Läs mer
 • Fler nyheter