Redovisning av användningen av hemliga tvångsmedel

Det senaste året har en fördubbling skett av antalet tillstånd till hemlig avlyssning avseende våldsbrott. Skälet till ökningen är det ökade grova våldet mellan kriminella nätverk i utsatta områden. Det visar redovisningen av användningen av hemliga tvångsmedel för 2017 som är inlämnad till regeringen.

Varje år sedan 1997 lämnas en redovisning till regeringen av användningen av hemliga tvångsmedel. Rapporten tas fram av Åklagarmyndigheten i samverkan med Ekobrottsmyndigheten, Polisen, Tullverket och Säkerhetspolisen. 

Redovisningen för 2017 visar bland annat att nyttan av hemlig avlyssning minskat och att det finns behov av metoder som förslagits i utredningen om hemlig dataavläsning. Det finns exempel där det funnits tillstånd till avlyssning men där nyttan begränsats av att de misstänkta använt krypterade appar för kommunikation. 

Redovisningen visar också exempel som illustrerar effekten av EU-domstolens förhandsavgörande och att vissa svenska operatörer till följd av domen slutat att lagra och lämna ut uppgifter.

Antalet tillstånd per brottstyp

Publicerad 2018-06-07

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Korruption – ett hål svårt att ta sig upp ifrån

    I ett land genomsyrat av korruption utgår ofta medborgarna från att beslut fattas av mutade makthavare. Men det finns personer, tjänstemän och andra, som har mod att stå emot. De lever dock farligt. Chefsåklagare Martin Bresman berättar om vikten av att ta ett globalt ansvar för att vända utvecklingen och skydda demokratin.

    Läs mer
  • Myndigheternas samarbete ger effekt mot den kriminella ekonomin

    Det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet gav effekt under 2023. Insatserna mot den kriminella ekonomin resulterade i de högsta utfallen för höjda skatter, stoppade bidrag och utmätta tillgångar hittills i satsningen. Det framgår av återrapporteringen till regeringen.

    Läs mer
  • Vrakplundring ledde till fängelsestraff

    Åklagare utreder många olika typer av brott. Fornminnesbrott handlar oftast om att fornlämningar i skog och mark har skadats, men ibland sker brotten långt ner under havsytan. Läs här om vrakplundring i Östersjön.

    Läs mer
  • Fler nyheter