Särskilda valåklagare redo

Den 9 september är det val till riksdag, landsting och kommun. Men även i en demokrati som Sverige krävs beredskap för tillbud och incidenter som kräver åklagarbeslut.

De särskilt utsedda valåklagarna finns i varje åklagarområde samt inom nationella åklagaravdelningen och leds av en nationell samordnare på Åklagarmyndigheten. Samarbete sker med olika delar av polisen, både nationellt som regionalt.

ÅM logo dörrskylt

Syftet med valåklagarna är att Åklagarmyndigheten ska ha kunskap och personell beredskap att hantera de frågor och händelser som kan komma att uppstå.
Som exempel kan ges: Störande av och försök att förhindra möten och demonstrationer, hot och våld mot förtroendevalda och övriga involverade i valrörelsen, otillbörlig påverkan av olika slag. Härtill kommer naturligtvis en risk för någon eller några försöker påverka själva valet.

I samverkan med polisen har man diskuterat vilka olika juridiska frågeställningar som kan bli aktuella under valrörelsen och ytterst är målet att värna Sveriges demokrati. 

Publicerad 2018-08-28

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Ny lagstiftning ska underlätta för myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet

    Utländska personer utnyttjas under usla arbetsvillkor på svenska arbetsmarknaden. Sedan 2018 pågår ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att komma åt sådan brottslighet, bland annat har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet startats. Strikta sekretessregler har dock gjort det svårt för myndigheterna att dela information, men nu kan en ny lag underlätta för att fler anmälningar som leder till åtal görs.

    Läs mer
  • Köp inte en smuggelhund

    Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella gör stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

    Läs mer
  • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

    För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

    Läs mer
  • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

    Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

    Läs mer
  • Fler nyheter