Särskilda valåklagare redo

Den 9 september är det val till riksdag, landsting och kommun. Men även i en demokrati som Sverige krävs beredskap för tillbud och incidenter som kräver åklagarbeslut.

De särskilt utsedda valåklagarna finns i varje åklagarområde samt inom nationella åklagaravdelningen och leds av en nationell samordnare på Åklagarmyndigheten. Samarbete sker med olika delar av polisen, både nationellt som regionalt.

ÅM logo dörrskylt

Syftet med valåklagarna är att Åklagarmyndigheten ska ha kunskap och personell beredskap att hantera de frågor och händelser som kan komma att uppstå.
Som exempel kan ges: Störande av och försök att förhindra möten och demonstrationer, hot och våld mot förtroendevalda och övriga involverade i valrörelsen, otillbörlig påverkan av olika slag. Härtill kommer naturligtvis en risk för någon eller några försöker påverka själva valet.

I samverkan med polisen har man diskuterat vilka olika juridiska frågeställningar som kan bli aktuella under valrörelsen och ytterst är målet att värna Sveriges demokrati. 

Publicerad 2018-08-28

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Korruption – ett hål svårt att ta sig upp ifrån

    I ett land genomsyrat av korruption utgår ofta medborgarna från att beslut fattas av mutade makthavare. Men det finns personer, tjänstemän och andra, som har mod att stå emot. De lever dock farligt. Chefsåklagare Martin Bresman berättar om vikten av att ta ett globalt ansvar för att vända utvecklingen och skydda demokratin.

    Läs mer
  • Myndigheternas samarbete ger effekt mot den kriminella ekonomin

    Det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet gav effekt under 2023. Insatserna mot den kriminella ekonomin resulterade i de högsta utfallen för höjda skatter, stoppade bidrag och utmätta tillgångar hittills i satsningen. Det framgår av återrapporteringen till regeringen.

    Läs mer
  • Vrakplundring ledde till fängelsestraff

    Åklagare utreder många olika typer av brott. Fornminnesbrott handlar oftast om att fornlämningar i skog och mark har skadats, men ibland sker brotten långt ner under havsytan. Läs här om vrakplundring i Östersjön.

    Läs mer
  • Fler nyheter