Särskilda valåklagare redo

Den 9 september är det val till riksdag, landsting och kommun. Men även i en demokrati som Sverige krävs beredskap för tillbud och incidenter som kräver åklagarbeslut.

De särskilt utsedda valåklagarna finns i varje åklagarområde samt inom nationella åklagaravdelningen och leds av en nationell samordnare på Åklagarmyndigheten. Samarbete sker med olika delar av polisen, både nationellt som regionalt.

ÅM logo dörrskylt

Syftet med valåklagarna är att Åklagarmyndigheten ska ha kunskap och personell beredskap att hantera de frågor och händelser som kan komma att uppstå.
Som exempel kan ges: Störande av och försök att förhindra möten och demonstrationer, hot och våld mot förtroendevalda och övriga involverade i valrörelsen, otillbörlig påverkan av olika slag. Härtill kommer naturligtvis en risk för någon eller några försöker påverka själva valet.

I samverkan med polisen har man diskuterat vilka olika juridiska frågeställningar som kan bli aktuella under valrörelsen och ytterst är målet att värna Sveriges demokrati. 

Publicerad 2018-08-28

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Antalet grova brott förväntas öka något kommande år

    Det totala antalet inkomna brottsmisstankar till Åklagarmyndigheten förväntas inte öka eller minska i större utsträckning de kommande fyra åren. Däremot är prognosen att särskilt resurskrävande brott kommer att öka något, enligt en rapport om framtida verksamhetsvolymer i rättskedjan som Åklagarmyndigheten och fyra andra myndigheter lämnat till regeringen.

    Läs mer
  • Fler lagförda och fler återtagna brottsvinster

    2023 utmärker sig med en kraftig ökning av ärenden om mord och dråp. Trots det lagfördes 2 000 fler personer än året innan. Åklagares begäran om att återta vinster av brott ökade med 17 procent. Det framgår av Åklagarmyndighetens årsredovisning som nu lämnats till regeringen.

    Läs mer
  • Fler nyheter