Årsrapport för Särskilda åklagarkammaren

Särskilda åklagarkammaren har lämnat sin årsrapport för 2015 till riksåklagaren. Av rapporten framgår bland annat att antalet inkomna ärenden har ökat något, men ärenden med fängelse i straffskalan minskat.

Lagföringen, dvs. antalet ärenden som avslutats med beslut om åtal, strafföreläggande eller åtalsunderlåtelse, har ökat. Andelen ogillade domar är fortsatt högt.

I rapporten redovisas också ett antal representativa och medialt uppmärksammade ärenden under året.

- En del av våra ärenden blir mycket uppmärksammade, och det är bra att våra ärenden granskas. Samtidigt kan sekretess ofta hindra åklagaren att fritt berätta om ärendet och om grunden för de beslut som fattas. Balansgången mellan öppenhet och sekretess är känslig, säger överåklagare Mats Åhlund som är chef för Särskilda åklagarkammaren.

Fakta om Särskilda åklagarkammaren
Här handläggs ärenden där poliser, åklagare, domare, riksdagsmän och vissa andra befattningshavare är misstänkta för brott. Kammaren är direkt underställd riksåklagaren och leds av en överåklagare. Alla åklagare på kammaren är lägst chefsåklagare. Ordningen är vald för att åklagarna ska kunna arbeta helt oberoende från den övriga åklagarverksamheten.

Majoriteten av ärendena avser poliser. Så snart en polis misstänks för brott ska en åklagare vid Särskilda åklagarkammaren leda brottsutredningen. Själva utredningsåtgärderna utförs under åklagarens ledning av speciellt utsedda kommissarier vid Polismyndighetens Avdelning för särskilda utredningar.

 

Publicerad 2016-02-09

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • ”Som expert i utredningar gör man nytta”

    Åklagarmyndigheten har just nu ett 20-tal experter som är med i pågående statliga utredningar. Det är främst medarbetare som har särskild sakkunskap eller erfarenhet om ämnet som utreds. En av dem är senior åklagare Christoffer Östlind. Utmaningen? Att få en bra helhet som är till nytta för det praktiska åklagararbetet.

    Läs mer
  • Lagen om preventiv avlyssning utvidgas

    Den 1 oktober infördes nya regler om preventiva tvångsmedel. De kan riktas mot personer som ingår i den grova organiserade brottsligheten redan innan ett faktiskt brott har begåtts. Vice chefsåklagare Anna Svedin förklarar vad reglerna innebär.

    Läs mer
  • Fler nyheter