Konsekvenser för det internationella straffrättsliga samarbetet efter brexit

Den 1 februari 2020 genomförs brexit. Storbritannien lämnar EU vid midnatt mellan den 31 januari och den 1 februari 2020.

Enligt utträdesavtalet (C 384 I/1) inträder då en övergångsperiod under vilken det mesta i praktisk mening fortsätter som nu för åklagare i både Sverige och i övriga EU-länder. Övergångsperioden löper till och med 2020. Detta innebär att de befintliga EU-instrumenten såsom europeisk arresteringsorder, europeisk utredningsorder, europeiska frysningsbeslut m.m. tillämpas precis som vanligt under hela 2020.

Övergångsperioden kan, om parterna är överens om det, förlängas en gång dock som längst till och med 2022. Under övergångsperioden ska det framtida förhållandet mellan EU och Storbritannien förhandlas.  

 

Bild på EU-flaggan

Publicerad 2020-01-28

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Antalet grova brott förväntas öka något kommande år

    Det totala antalet inkomna brottsmisstankar till Åklagarmyndigheten förväntas inte öka eller minska i större utsträckning de kommande fyra åren. Däremot är prognosen att särskilt resurskrävande brott kommer att öka något, enligt en rapport om framtida verksamhetsvolymer i rättskedjan som Åklagarmyndigheten och fyra andra myndigheter lämnat till regeringen.

    Läs mer
  • Fler lagförda och fler återtagna brottsvinster

    2023 utmärker sig med en kraftig ökning av ärenden om mord och dråp. Trots det lagfördes 2 000 fler personer än året innan. Åklagares begäran om att återta vinster av brott ökade med 17 procent. Det framgår av Åklagarmyndighetens årsredovisning som nu lämnats till regeringen.

    Läs mer
  • Fler nyheter