Så får Palestina svenskt stöd i uppbyggnaden av rättsväsendet

Steget mellan Linköping och Ramallah är inte så långt som man kan tro. Sedan en tid har Ulrika Grenerfors pausat rollen som vice chefsåklagare i Linköping för att hjälpa till med uppbyggnaden av Palestinas rättsväsende genom en EU-mission.

Hon möter ett intresse som stärker henne i tron på missionens arbete med den här typen av frågor. Samtidigt är det en process som tar tid, med små steg framåt.

Nu är Ulrika inte helt grön när det kommer till utlandsuppdrag. Efter många år som åklagare ville hon göra en insats som åklagare utanför Sverige, både för att bidra och testa nya utmaningar i arbetet. Hennes första utlandsuppdrag var till EUAM Ukraine som Senior Adviser on Prosecution.

– Det gav mersmak, så under tiden sökte och fick jag tjänsten som Deputy Head of Rule of Law på EUPOL COPPS i Palestina. Ända sedan jag sökte till rekryteringspoolen för utlandsuppdrag har Palestina varit min drömdestination – dels på grund av det mycket svåra uppdraget, dels för att jag ville uppleva den kultur och miljö som finns här.

Europeisk ’best practice’ på palestinsk mark

EUPOL COPPS i Palestina består av två sektioner: Police Advisory Section och Rule of Law Section. Missionen går ut på att bistå landet med att bygga och stärka rättsvårdande myndigheter, med fokus på reformer inom rättsväsendet, för ett framtida Palestina som del i en tvåstatslösning. Arbetet bedrivs med utgångspunkt i ledande europeiska och internationella standarder. Missionens roll är rådgivande, och det är de palestinska myndigheterna som äger frågorna.

– Vi kommer inte hit med facit på hand. Frågan man alltid får ställa sig är hur vår ’best practice’ ska anpassas till deras verklighet. Vårt sätt att göra saker på är kanske inte alltid bäst i den här kontexten, utan man måste vara ödmjuk för att andra sätt kan fungera bättre. Det handlar om att alltid lyssna in våra motparter och ha en öppen dialog om de specifika behov som finns på plats. Det kan vara en utmaning i början, i synnerhet om man går in med tron att man företräder ett bättre system som ska ’exporteras’.

Ulrika Grenerfors beskriver arbetet som kreativt och hur det blir tydligt att missionen har något att komma med som är relevant. Men ibland är processen långsam och saknar synliga resultat. När man åker på mission får man helt enkelt vara beredd på att processen kan gå framåt med små steg.

– Man ska nog akta sig för att ha för höga förväntningar på sin egen insats och tro att man ska förändra världen, eller skapa fred i Mellanöstern för den delen. Det är bättre att lägga sin förhoppning i det kugghjul man är en del av, än i konkreta förändringar som ställer allt till rätta. Man får ha en tilltro till processen och det gemensamma arbete vi utför med andra internationella organisationer och länder tillsammans med våra motparter. För det innebär att de är på väg åt det håll som är önskvärt ur ett europeiskt och internationellt perspektiv.

Bilpendling på alerten

Kontoret ligger i Ramallah, där den palestinska myndigheten och rättsvårdande myndigheter ligger, men missionens anställda bor av säkerhetsskäl i Jerusalem. Varje morgon hoppar Ulrika och en kollega in i missionsbilen de delar, och kör en timme till jobbet via en checkpoint för att komma in i Västbanken. En av dem kör dit, och en av dem kör hem. Anledningen, förklarar Ulrika, är att det verkligen gäller att vara på alerten varje sekund.

– Det är en otroligt intensiv bilkörning och vi skojar om att vi har utvecklat 360 graders synfält. Det är nödvändigt, eftersom trafiken är lätt kaotisk och det känns som om det bara finns två trafikregler: trafikljus och övergångsställen.

Kontoret i Ramallah Västbanken
Kontoret i Ramallah på Västbanken där Ulrika arbetar är den högsta byggnaden på bilden.

Arbetsvardag i turbulent omvärld

Väl inne på kontoret i Abraj Building på Tokyo Street i är det märkligt nog ganska hemtamt. Uppdraget som Deputy Head of Rule of Law liknar i vissa delar det på åklagarkammaren på Brigadgatan hemma i Linköping. ’Same but different’, skulle man kanske kunna säga. För medan grundfrågorna är desamma – personal, verksamhet, planering – så blir det ändå annorlunda i den palestinska kontexten. 

– Jag sitter med i ledningsgruppen för missionen där vi bland annat för diskussioner om strategier för vårt arbete och mandat sett till de utmaningar som omvärlden och Palestina ger oss. För missionens kontext är problematisk, både inom Palestina och när det gäller andra länders insatser i Palestina. Men det är otroligt intressant att diskutera olika sätt att hantera detta.

På sektionen Rule of Law bistår Ulrika sin chef och stöttar kollegorna i arbetet med missionens motparter inom det palestinska rättsväsendet, däribland åklagarmyndighet, domstolsväsende, lagstiftande verksamhet (för närvarande genom presidentiella dekret), polis, anti-korruptionskommitté, justitieministerium och utbildningsmyndigheter för åklagare och domare. Tillsammans kommer man fram till vilka uppdrag missionen ska hjälpa till med. 

– Jag deltar i möten med bland andra riksåklagaren, vice justitieministern och presidentens juridiska rådgivare för att diskutera behovet av insatser och utveckling inom respektive myndighet, och vilket stöd missionen kan ge. Så när vi pratar om utvecklingen av rättsväsendet är vi djupt inne för att forma, stötta och komma med input. Jag har även möten med företrädare för internationella organisationer och med andra länder som bistår det palestinska rättsväsendet för att diskutera och koordinerar våra insatser.

Historiska gränder utanför dörren

Det inflytelserika arbetet varvas med en rejäl dos kulturupplevelser. Ulrika nämner en kulinarisk höjdpunkt i vardagen i form av en fiskrestaurang i närheten av kontoret, med fantastisk grillad fisk. Men det slutar förstås inte där. De flesta som arbetar i missionen hyr lägenhet i Jerusalem, med kaféer, restauranger, pubar och historiska platser direkt utanför dörren.

– Jerusalems olika delar skiljer sig mycket åt, och till skillnad från i Tel Aviv är den religiösa prägeln stor. Det är härligt att strosa in i gamla stan och bara titta i gränderna och fascineras av all historia runt omkring en. Man kan ta sig överallt i Jerusalem till fots och det är backigt, så man får träning på köpet. Det tar bara 40 minuter för oss i västra delen att promenera till kollegorna som bor i den östra, arabiska delen.

Damascus gate
Damascus gate i Jerusalem.

Daglig update kring säkerhetsläget

Bilen används flitigt. Hittills har Ulrika besökt Jeriko, Betlehem och Tel Aviv. Hon konstaterar att det finns otroligt mycket att se i Israel och Palestina, att det är litet till ytan och att det – trots säkerhetsrestriktioner – är lätt att ta sig fram med bil.

– Även om säkerhetsläget ibland är ansträngt, så har vi väldigt bra support från missionen. De informerar oss om vilka platser vi tillfälligtvis behöver undvika och uppdaterar oss dagligen kring säkerhetsläget. Så även om man ser många automatvapen kring sig i vardagen och reser genom checkpoints till arbetet, så har jag aldrig upplevt oro för min personliga säkerhet. Jag ser verkligen fram emot allt det som finns kvar att se och uppleva i Israel och Palestina.

Text: Sofia Mårtensson
Foton: Åklagarmyndigheten

Publicerad 2022-02-24

Nyheter från Åklagarmyndigheten

 • Ny lagstiftning ska underlätta för myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet

  Utländska personer utnyttjas under usla arbetsvillkor på svenska arbetsmarknaden. Sedan 2018 pågår ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att komma åt sådan brottslighet, bland annat har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet startats. Strikta sekretessregler har dock gjort det svårt för myndigheterna att dela information, men nu kan en ny lag underlätta för att fler anmälningar som leder till åtal görs.

  Läs mer
 • Köp inte en smuggelhund

  Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella göra stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

  Läs mer
 • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

  För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

  Läs mer
 • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

  Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

  Läs mer
 • Fler nyheter