Hovrätten frångick mängdresonemang i unik narkotikadom

För första gången bedömer en hovrätt att ett narkotikabrott är synnerligen grovt trots att mängden cannabis som målet gäller inte är synnerligen stor. Egentligen går gränsen vid 250 kg för att det ska vara synnerligen grovt. I det här fallet kom hovrätten fram till att 45 kg cannabis hade odlats på fastigheten.
Narkotikaodling
Foto: Polisen

Det var förra sommaren som polisen fick tips om en onormalt hög energiförbrukning på en gård i Essunga kommun i Västergötland. Efter några dagars spaning gjordes ett tillslag och polisen upptäckte en storskalig anläggning där betydande investeringar gjorts i fastigheten för att kunna ha en omfattande odling av cannabis. Enligt NFC var det den största cannabisodlingen som påträffats i Sverige med 3 459 plantor.

– Analyserna visade att 45 kg cannabis har odlats på fastigheten, 39 kg i pågående odling och 6 kg skördade odlingsrester från tidigare odling. Men, det är inte alls i nivå för att komma upp i synnerligen grovt narkotikabrott sett till enbart mängden enligt drogpraxisgruppens tabell. Istället visade vi rätten hur stora investeringar som gjorts i fastigheten i form av ventilation, utrustning, lampor, dieselverk och reservdelar, säger Jenny Karlsson, vice chefsåklagare på Åklagarkammaren i Skövde och förundersökningsledare.

Det var en gedigen organisation bakom odlingen. Arbetskraft hade hämtats från Serbien, och personer bodde på gården där de odlade och tog hand om plantorna för att få rikliga skördar och kunna framställa narkotika.

– Polisens utredare gjorde ett gediget arbete och fick fram information om att hela processen var organiserad av ett känt kriminellt nätverk i Göteborg. Det har varit ett roligt ärende att arbeta med och jag har haft så engagerade poliser. Trots att det var bortslipade serienummer på dieselnätverk så har de spårat vidare och följt upp allting som fanns på platsen, säger hon.

Luftvärmepumparna blev ett genombrott

Ett genombrott i utredningen var att ta reda på vilket företag som sålt luftvärmepumparna.

– När vi fick den informationen fick vi fram vilka som de hade kontakt med. Det här blev ett pussel som vi lade tillsammans och som gav en mycket bättre bild än vad vi trodde från början, säger Jenny Karlsson.

Två av huvudmännen dömdes i målet till synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i 7 respektive 5 år. Den tredje huvudmannen dömdes för grovt narkotikabrott till 5,5 år, liksom de båda personer som skött själva odlingen som fick 4 respektive 2 år. Fastighetsägarna friades däremot.
Göta hovrätts dom B 1001–20.

Publicerad 2020-07-13

Nyheter från Åklagarmyndigheten