Myndighetschefer markerar mot övergrepp

På onsdagskvällen samlades myndighetschefer inom rättsväsendet för ett samtal med anledning av den senaste tidens samhällsdiskussion om sexuella övergrepp och sexuella trakasserier. Under mötet enades de om ett gemensamt uttalande.

"Som myndighetschefer har vi ett otvetydigt ansvar för att motverka sexuella övergrepp och trakasserier. De kränkningar som utgör brott ska lagföras. De handlingar som inte är det, ska kraftfullt fördömas och motarbetas. Vi ska också bidra till en arbetsplatskultur i våra verksamheter där sådana beteenden inte accepteras och normaliseras.

Det är tydligt att mer behöver göras och vi kommer nu att aktivt verka för att insatser mot kränkande behandling stärks. Såväl chefer som medarbetare måste reagera och tydligt markera att vi inte accepterar att någon utsätts för sexuella övergrepp eller trakasserier."


Dan Eliasson, rikspolischef

Fredrik Holmberg, vik generaldirektör Ekobrottsmyndigheten

Martin Holmgren, generaldirektör Domstolsverket

Anders Perklev, riksåklagare

Anders Thornberg, säkerhetspolischef

Erik Wennerström, generaldirektör Brottsförebyggande rådet

Nils Öberg, generaldirektör Kriminalvården

Publicerad 2017-11-22

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Antalet grova brott förväntas öka något kommande år

    Det totala antalet inkomna brottsmisstankar till Åklagarmyndigheten förväntas inte öka eller minska i större utsträckning de kommande fyra åren. Däremot är prognosen att särskilt resurskrävande brott kommer att öka något, enligt en rapport om framtida verksamhetsvolymer i rättskedjan som Åklagarmyndigheten och fyra andra myndigheter lämnat till regeringen.

    Läs mer
  • Fler lagförda och fler återtagna brottsvinster

    2023 utmärker sig med en kraftig ökning av ärenden om mord och dråp. Trots det lagfördes 2 000 fler personer än året innan. Åklagares begäran om att återta vinster av brott ökade med 17 procent. Det framgår av Åklagarmyndighetens årsredovisning som nu lämnats till regeringen.

    Läs mer
  • Fler nyheter