Åklagarmyndigheten kvar i toppen som drömarbetsgivare

Nyligen tog Åklagarmyndigheten emot tredje pris för mest attraktiva arbetsgivare för juriststudenter i Universums undersökning Företagsbarometern. Myndigheten placeras år efter år i toppen av den ranking som Sveriges juriststudenter gör av framtida arbetsgivare.

Jämfört med Domstolarna, Polisen och Ekobrottsmyndigheten är Åklagarmyndigheten alltså den arbetsgivare inom rättsväsendet som lockar flest unga jurister. Med tredjeplatsen behåller myndigheten sin fina placering sen förra året. Som bäst har myndigheten kommit på andra plats (2009 och 2010).

– Vi vet att det finns ett stort intresse för åklagaryrket bland juriststudenterna. De lockas bland annat av åklagarnas självständiga och objektiva roll i rättsprocessen och av att det är ett omväxlande och ansvarsfullt jobb, säger Helena Ekstrand, biträdande informationsdirektör.

– Många jurister som söker sig till oss har varit i kontakt med åklagare som pratat om sitt yrke med ett driv och ett engagemang som får juristerna att söka, säger Ann-Sofie Berg, personalhandläggare. Vi är stolta över alla medarbetares bidrag till vår fina tredje plats.

Exklusiv utbildning

Vad är det då som får juriststudenterna intresserade av åklagaryrket? Det åklagarna ofta själva nämner som positivt är att det är ett spännande, självständigt och flexibelt yrke med kvalificerade arbetsuppgifter. Det är bra arbetsvillkor och som åklagare känner man att man gör en insats för samhället. Många lovordar även den omfattande utbildningsverksamheten på Åklagarmyndigheten.

– Vi har en skräddarsydd exklusiv utbildning för de jurister som ska bli åklagare. Vi arbetar med arbetsintegrerat lärande, vilket innebär att åklagaraspiranterna samtidigt som de jobbar på en åklagarkammare får en omfattande teoretisk utbildning, berättar Nicklas Lagrell, åklagare och utbildningschef.

De nya åklagarna får sammanlagt 15 veckors utbildning i internatform, utspritt under totalt två år. Utbildningen innehåller bland annat kurser i förundersökningsledning, straffrätt, rättsmedicin, medieträning, kriminalteknik, tvångsmedel och förhörsteknik. Efter grundutbildningen finns ett vidareutbildningspaket som är en fördjupning av grundutbildningen. Det finns också många kurser för övriga medarbetare på myndigheten.

Åklagarmyndighetens Employer Brand

Åklagarmyndigheten har sällan problem att hitta kompetenta sökande till sina lediga tjänster, men eftersom det är viktigt att såväl behålla kompetenta medarbetare som att rekrytera ny duktig personal, arbetar myndigheten med sitt arbetsgivarvarumärke via till exempel annonser, juristmässor, utbildning och utveckling.

En av de viktigaste externa målgrupperna i det arbetet är unga jurister och tredjeplatsen i Universums undersökning är därmed ett kvitto på att ett långsiktigt och målmedvetet arbete har gett resultat.

I undersökningen kom Utrikesdepartementet på första plats och advokatbyrån Mannheimer Swartling tog andraplatsen. Priset delades ut på Universum Awards och togs emot av vice chefsåklagare Fredrik Karlsson.

Publicerad 2015-12-15

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Ny lagstiftning ska underlätta för myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet

    Utländska personer utnyttjas under usla arbetsvillkor på svenska arbetsmarknaden. Sedan 2018 pågår ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att komma åt sådan brottslighet, bland annat har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet startats. Strikta sekretessregler har dock gjort det svårt för myndigheterna att dela information, men nu kan en ny lag underlätta för att fler anmälningar som leder till åtal görs.

    Läs mer
  • Köp inte en smuggelhund

    Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella gör stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

    Läs mer
  • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

    För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

    Läs mer
  • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

    Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

    Läs mer
  • Fler nyheter