Åklagarmyndigheten kvar i toppen som drömarbetsgivare

Nyligen tog Åklagarmyndigheten emot tredje pris för mest attraktiva arbetsgivare för juriststudenter i Universums undersökning Företagsbarometern. Myndigheten placeras år efter år i toppen av den ranking som Sveriges juriststudenter gör av framtida arbetsgivare.

Jämfört med Domstolarna, Polisen och Ekobrottsmyndigheten är Åklagarmyndigheten alltså den arbetsgivare inom rättsväsendet som lockar flest unga jurister. Med tredjeplatsen behåller myndigheten sin fina placering sen förra året. Som bäst har myndigheten kommit på andra plats (2009 och 2010).

– Vi vet att det finns ett stort intresse för åklagaryrket bland juriststudenterna. De lockas bland annat av åklagarnas självständiga och objektiva roll i rättsprocessen och av att det är ett omväxlande och ansvarsfullt jobb, säger Helena Ekstrand, biträdande informationsdirektör.

– Många jurister som söker sig till oss har varit i kontakt med åklagare som pratat om sitt yrke med ett driv och ett engagemang som får juristerna att söka, säger Ann-Sofie Berg, personalhandläggare. Vi är stolta över alla medarbetares bidrag till vår fina tredje plats.

Exklusiv utbildning

Vad är det då som får juriststudenterna intresserade av åklagaryrket? Det åklagarna ofta själva nämner som positivt är att det är ett spännande, självständigt och flexibelt yrke med kvalificerade arbetsuppgifter. Det är bra arbetsvillkor och som åklagare känner man att man gör en insats för samhället. Många lovordar även den omfattande utbildningsverksamheten på Åklagarmyndigheten.

– Vi har en skräddarsydd exklusiv utbildning för de jurister som ska bli åklagare. Vi arbetar med arbetsintegrerat lärande, vilket innebär att åklagaraspiranterna samtidigt som de jobbar på en åklagarkammare får en omfattande teoretisk utbildning, berättar Nicklas Lagrell, åklagare och utbildningschef.

De nya åklagarna får sammanlagt 15 veckors utbildning i internatform, utspritt under totalt två år. Utbildningen innehåller bland annat kurser i förundersökningsledning, straffrätt, rättsmedicin, medieträning, kriminalteknik, tvångsmedel och förhörsteknik. Efter grundutbildningen finns ett vidareutbildningspaket som är en fördjupning av grundutbildningen. Det finns också många kurser för övriga medarbetare på myndigheten.

Åklagarmyndighetens Employer Brand

Åklagarmyndigheten har sällan problem att hitta kompetenta sökande till sina lediga tjänster, men eftersom det är viktigt att såväl behålla kompetenta medarbetare som att rekrytera ny duktig personal, arbetar myndigheten med sitt arbetsgivarvarumärke via till exempel annonser, juristmässor, utbildning och utveckling.

En av de viktigaste externa målgrupperna i det arbetet är unga jurister och tredjeplatsen i Universums undersökning är därmed ett kvitto på att ett långsiktigt och målmedvetet arbete har gett resultat.

I undersökningen kom Utrikesdepartementet på första plats och advokatbyrån Mannheimer Swartling tog andraplatsen. Priset delades ut på Universum Awards och togs emot av vice chefsåklagare Fredrik Karlsson.

Publicerad 2015-12-15

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Korruption – ett hål svårt att ta sig upp ifrån

    I ett land genomsyrat av korruption utgår ofta medborgarna från att beslut fattas av mutade makthavare. Men det finns personer, tjänstemän och andra, som har mod att stå emot. De lever dock farligt. Chefsåklagare Martin Bresman berättar om vikten av att ta ett globalt ansvar för att vända utvecklingen och skydda demokratin.

    Läs mer
  • Myndigheternas samarbete ger effekt mot den kriminella ekonomin

    Det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet gav effekt under 2023. Insatserna mot den kriminella ekonomin resulterade i de högsta utfallen för höjda skatter, stoppade bidrag och utmätta tillgångar hittills i satsningen. Det framgår av återrapporteringen till regeringen.

    Läs mer
  • Vrakplundring ledde till fängelsestraff

    Åklagare utreder många olika typer av brott. Fornminnesbrott handlar oftast om att fornlämningar i skog och mark har skadats, men ibland sker brotten långt ner under havsytan. Läs här om vrakplundring i Östersjön.

    Läs mer
  • Fler nyheter