Många vill bli sommarnotarier

Över 500 juriststudenter vill jobba som sommarnotarier på en åklagarkammare i sommar.

Åklagarmyndigheten har i år annonserat efter sommarnotarier, vilket innebär att juriststudenter har möjlighet att arbeta på en åklagarkammare i några månader. Intresset har varit stort och många ansökningar har kommit in.

En sommarnotarie arbetar med att få det administrativa arbetet att fungera på en åklagarkammare. Service är en stor del av arbetet, både internt och externt. Sommarnotarien bistår åklagaren i administrativa frågor, vilket ger studenterna en värdefull inblick i åklagarens arbete.

Nu pågår en urvalsprocess bland över 500 ansökningar till sommarnotarier på närmare 15 orter i Sverige.

Publicerad 2022-04-05

Nyheter från Åklagarmyndigheten

 • Köra vattenskoter – första sommaren med lagen om förarbevis

  Med allt fler vattenskotrar i Sverige ökade också antalet olyckor och rapporter om körning på sätt som kunde utgöra fara för allmänheten. Den 1 maj 2022 infördes därför krav på förarbevis för vattenskoter. Hittills har nio åtal väckts för olovlig körning i Sverige. Nu pågår också en utredning som ska tydliggöra på vilka platser vattenskoter ska få köras.

  Läs mer
 • Sommarnotarier - ett sätt att få grepp om juridiken i praktiken

  500 juriststudenter sökte men bara 22 fick en eftertraktad plats som sommarnotarie på Åklagarmyndigheten. Sommarnotarierna är en administrativ hjälp på åklagarkamrarna, samtidigt som de får en inblick i hur både åklagare och handläggare arbetar i myndigheten. Studenten Armana Masfun fick en av de eftertraktade platserna och har i sommar varit på Norrorts åklagarkammare i Stockholm. Här berättar hon om hur tiden på Åklagarmyndigheten varit.

  Läs mer
 • Fler nyheter