Åklagarmyndigheten populär bland juriststudenter

Företaget Universum listar årligen Sveriges mest attraktiva arbetsgivare bland studenter inom olika områden. När juriststudenterna i år sa sitt hamnade Åklagarmyndigheten på andra plats.
Riksåklagaren Petra Lundh tar emot priset för andra platsen i kategorin Sveriges mest attraktiva arbetsgivare bland juriststudenter.
Riksåklagare Petra Lundh fanns på plats och tog emot priset för andra platsen i kategorin Sveriges mest attraktiva arbetsgivare bland juriststudenter. Prisutdelningen skedde i år utan publik.

Listan bygger på en undersökning där över 21 000 studenter svarade på frågor om vad som är viktigt hos en framtida arbetsgivare och vilken arbetsgivare de ser som mest idealisk.

Förra året hamnade Åklagarmyndigheten på tredje plats och riksåklagaren gläds åt att juriststudenterna fortsätter att se åklagaryrket som attraktivt.

– Vi är glada och stolta över att studenterna än en gång har rangordnat oss som en av de mest intressanta arbetsgivarna. Det är inget vi tar för givet utan det är något som kräver fortsatt arbete från vår sida, säger riksåklagare Petra Lundh.

Anledningen till åklagaryrkets popularitet tror Petra Lundh bland annat ligger i åklagarens unika och starka ställning i rättsväsendet.

– Jag tror studenterna känner att åklagare är ett jobb där man kan göra skillnad och påverka. Man kan stoppa viss brottslighet och man kan se till att brottsoffer får upprättelse, det tror jag är jätteviktigt.

Etta på listan som innehåller 75 arbetsgivare blev advokatbyrån Mannheimer Swartling vilket innebär att Åklagarmyndigheten fortsatt är den aktör inom rättsväsendet som juriststudenterna helst vill arbeta för efter examen.

Vill du också bli en del av Åklagarmyndigheten? Läs mer här.

Publicerad 2021-03-19

Nyheter från Åklagarmyndigheten

 • Regler för utlämning

  Vad gäller när någon begärs utlämnad för brott till ett land utanför EU, Norden och Storbritannien? Vi reder ut begreppen.

  Läs mer
 • Skärpt lag mot hedersrelaterade brott

  I somras infördes brottet hedersförtryck i brottsbalken. Syftet var att ytterligare motverka hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige. Införandet av brottet är en signal om att synen på den här typen av brottslighet skärpts. Bestämmelsen omfattar brott som begåtts efter den 1 juni 2022.

  Läs mer
 • Rekryteringssatsning på nya kompetenser inom it

  Åklagarmyndigheten utökar it-avdelningen med nya roller som bland annat är kopplade till att myndigheten sedan den 1 oktober är beredskapsmyndighet. Dessutom ska systemet Cåbra som används för brottmålshanteringen utvecklas och förbättras. Totalt rekryteras nu över 20 medarbetare inom it.

  Läs mer
 • Fler nyheter