Varför vet inte svenska åklagare hur Encrochatmaterialet kommit fram?
Det enkla svaret på den frågan är att svenska åklagare inte ska veta hur franska myndigheter har gått tillväga.
Läs merRiksåklagaren har en skyldighet att som högste åklagare under regeringen arbeta för lagenlighet, följdriktighet och enhetlighet i åklagarnas rättstillämpning. Riksåklagaren har också ett ansvar för att Åklagarmyndigheten meddelar åklagarna de föreskrifter, allmänna råd och övriga riktlinjer och anvisningar som behövs.
En stor del av tillsynsavdelningens verksamhet består i att handlägga särskilda tillsynsärenden och hantera remisser från Riksdagens ombudsmän (JO), Justitiekanslern (JK) och Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN).
Under 2017 har riksåklagaren inlett 37 särskilda tillsynsärenden, vilket är något fler än år 2016. Under samma år har 20 remisser från externa tillsynsorgan inkommit, vilket är ungefär lika många som år 2016. I årsrapporten redovisas vissa beslut av särskild betydelse som meddelats av riksåklagaren, JO och JK under 2017.
Tillsynsverksamhet var föremål för en översyn under förra året. De ändringar i styrdokumenten som översynen föranledde i fråga om bland annat införandet av en enklare hantering för mindre allvarliga handläggningsfel trädde i kraft den 1 januari 2018.
Det enkla svaret på den frågan är att svenska åklagare inte ska veta hur franska myndigheter har gått tillväga.
Läs merI de fina salongerna, i den vanliga villan och i den trånga lägenheten... Förekomsten av brott i nära relationer är jämnt fördelad över samhället.
Läs merRegeringen och samarbetspartierna har presenterat satsningar på rättsväsendet. Åklagarmyndigheten får ett budgettillägg på 90 miljoner kronor för 2021.
Läs merFör Åklagarmyndighetens del innebar 2020 att mycket resurser ägnades åt arbetet mot organiserad brottslighet. Det har gett resultat i form av den hittills högsta nivån på antalet åtalade, dömda till fängelse och utdömd fängelsetid.
Läs mer