Åklagaryrket lockar jurister

Vi är stolta över att Åklagarmyndigheten klättrar till toppskiktet i den ranking som Sveriges jurister gör av arbetsgivare! I en färsk undersökning placerar sig myndigheten på femte plats på listan över de mest attraktiva arbetsgivarna för senior professionals.

Universum logo 2021

Listan över "Sveriges mest attraktiva arbetsgivare" tas varje år fram av företaget Universums s.k. karriärbarometer.

I årets enkätundersökning har Åklagarmyndigheten klättrat till femte plats för ”senior professionals” jämfört med elfte plats 2020. Senior professionals är yrkesverksamma jurister som har arbetat mer än åtta år som jurister.

I kategorin ”young professionals” – jurister som har 1–8 års yrkeslivserfarenhet – hamnar vi på tionde plats i år, jämfört med fjortonde plats förra året.

Internationellt är attraktivt 

I år har över 16 600 yrkesverksamma i flera branscher, varav ”juridik” är en bransch, besvarat undersökningen. I rankningen gjord av mer seniora jurister ligger Regeringskansliet, Säkerhetspolisen och Utrikesdepartementet i topp tre och Åklagarmyndigheten återfinns så högt som på femte plats, dvs. före Polismyndigheten och domstolsväsendet (samt ett antal advokatbyråer).

Vad gäller jurister med lite kortare erfarenhet är Regeringskansliet, Utrikesdepartementet och FN i topp och det ser över huvud taget ut som att internationella tjänster lockar.

Sprida kunskap

Åklagarmyndigheten arbetar löpande med att föra ut kunskap om åklagaryrket till olika målgrupper och att stärka myndighetens varumärke som arbetsgivare. Även åklagarnas mer offentliga del av arbetet, som bl.a. syns i media, bidrar till att sprida kunskap om yrket. Det senaste resultatet är således ett välkommet kvitto på det arbete som görs på flera fronter.

Rankingen för respektive kategori:

Senior professionals

1. Regeringskansliet
2. Säkerhetspolisen
3. Utrikesdepartementet
4. IKEA
5. Åklagarmyndigheten
6. Finansinspektionen
7. Polismyndigheten
8. HM
9. Svenskt Näringsliv
10. FN

Young professionals

1. Regeringskansliet
2. Utrikesdepartementet
3. FN
4. Säkerhetspolisen
5. Polisen
6. IKEA
7. Domstolsväsendet (Domarbana)
8. EU-kommissionen
9. EU-domstolen
10. Åklagarmyndigheten

Publicerad 2021-10-06

Nyheter från Åklagarmyndigheten