Digitalt riksåklagarmöte

De årliga nordiska riksåklagarmötena brukar vara mycket uppskattade av deltagarna. Umgängestonen i Norden är informell, och länderna är tillräckligt lika varandra för att seminarier och diskussioner ska bli konstruktiva och givande för alla.

– De innebär tillfällen till lärande och inspiration till utveckling av verksamheten, säger riksåklagare Petra Lundh.

I år blev förstås allt annorlunda. En planerad tredagars sammankomst i Köpenhamn blev istället ett två timmar långt digitalt möte.

– Tekniskt fungerade det bra; det var bara Island som hade några mindre problem. Och det var jätteroligt att få träffa de andra, säger Petra Lundh.

Corona corona corona

Som i så många andra sammanhang var det covid-19 som dominerade agendan.

- Det var tydligt att vi i Sverige klarat oss bättre än övriga länder eftersom vi ligger så långt framme i digitaliseringen, både internt med tillgång till ärendehanteringssystemet på distans och möjligheter till digitala domstolsförhandlingar. Flera av de andra länderna har till exempel byggt stora balanser eftersom domstolarna varit mer eller mindre stängda och möjligheterna till distansförhandlingar är begränsade, säger Petra Lundh.

Lite annat hann man också med att diskutera, till exempel den aktuella debatten om skillnaden mellan svensk och dansk lagstiftning. Inte oväntat kan man konstatera att verkligheten inte är vare sig svart eller vit. Allt är inte en dans på rosor i Danmark.

 

Publicerad 2020-08-27

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Få beviljas resning

    Om det kommer fram nya uppgifter i ett tidigare dömt mål kan resning beviljas, både till nackdel för den som friats och till förmån för den som dömts. Men resning är ett undantag och mycket få ansökningar beviljas.

    Läs mer
  • Åklagarmyndigheten först att testa nytt EU-system för digitala utbyten

    EU-kommissionen har i samarbete med medlemsstaterna utvecklat ett säkert digitalt system, eEDES (e-Evidence Digital Exchange System). Åklagarmyndigheten är den första svenska myndigheten som testar systemet, och Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet deltar i pilotprojektet. Att utbyta europeiska utredningsordrar via den nya digitala kanalen är det första steget i ett större införande.

    Läs mer
  • Korruption – ett hål svårt att ta sig upp ifrån

    I ett land genomsyrat av korruption utgår ofta medborgarna från att beslut fattas av mutade makthavare. Men det finns personer, tjänstemän och andra, som har mod att stå emot. De lever dock farligt. Chefsåklagare Martin Bresman berättar om vikten av att ta ett globalt ansvar för att vända utvecklingen och skydda demokratin.

    Läs mer
  • Myndigheternas samarbete ger effekt mot den kriminella ekonomin

    Det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet gav effekt under 2023. Insatserna mot den kriminella ekonomin resulterade i de högsta utfallen för höjda skatter, stoppade bidrag och utmätta tillgångar hittills i satsningen. Det framgår av återrapporteringen till regeringen.

    Läs mer
  • Fler nyheter