Riksåklagaren kommenterar budgettillskott

Regeringen och samarbetspartierna har presenterat satsningar på rättsväsendet. Åklagarmyndigheten får ett budgettillägg på 90 miljoner kronor för 2021.

– Det är ett mycket glädjande besked. Åklagarna har en tung arbetsbörda och vi rekryterar därför sedan en tid så mycket vi kan. Med en ökad satsning på Åklagarmyndigheten kan vi fortsätta det viktiga arbetet med att anställa mer personal, både åklagare och andra yrkeskategorier, säger riksåklagare Petra Lundh.

Antalet brottsmisstankar om de mest resurskrävande brotten (mord och dråp, grov misshandel, sexualbrott, rån och allvarligare narkotikabrott) ökade förra året med 15 procent och har under de senaste fyra åren ökat med 39 procent.

– Vår bedömning är att de mer komplicerade brotten kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren. Med den här satsningen ökar vår förmåga att utreda och lagföra dem som begår allvarliga brott. Den ger också möjligheter att i större utsträckning spåra och säkra vinster från brottslig verksamhet, vilket är angeläget, säger Petra Lundh.

I december 2020 var 1 552 personer anställda inom Åklagarmyndigheten, varav 1 032 åklagare. Det innebär ca 40 fler åklagare än ett år tidigare. Under våren 2021 planerar myndigheten att anställa 87 nya åklagare och tio stycken åklagarrevisorer.

– Vi bedömer att vi 2025 behöver vara cirka 1 200 åklagare, men det är också viktigt att rekrytera andra personalkategorier. Det handlar både om att kunna möta brottsligheten och att erbjuda medarbetarna en god arbetsmiljö, säger Petra Lundh.

Publicerad 2021-04-08

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Få beviljas resning

    Om det kommer fram nya uppgifter i ett tidigare dömt mål kan resning beviljas, både till nackdel för den som friats och till förmån för den som dömts. Men resning är ett undantag och mycket få ansökningar beviljas.

    Läs mer
  • Åklagarmyndigheten först att testa nytt EU-system för digitala utbyten

    EU-kommissionen har i samarbete med medlemsstaterna utvecklat ett säkert digitalt system, eEDES (e-Evidence Digital Exchange System). Åklagarmyndigheten är den första svenska myndigheten som testar systemet, och Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet deltar i pilotprojektet. Att utbyta europeiska utredningsordrar via den nya digitala kanalen är det första steget i ett större införande.

    Läs mer
  • Korruption – ett hål svårt att ta sig upp ifrån

    I ett land genomsyrat av korruption utgår ofta medborgarna från att beslut fattas av mutade makthavare. Men det finns personer, tjänstemän och andra, som har mod att stå emot. De lever dock farligt. Chefsåklagare Martin Bresman berättar om vikten av att ta ett globalt ansvar för att vända utvecklingen och skydda demokratin.

    Läs mer
  • Myndigheternas samarbete ger effekt mot den kriminella ekonomin

    Det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet gav effekt under 2023. Insatserna mot den kriminella ekonomin resulterade i de högsta utfallen för höjda skatter, stoppade bidrag och utmätta tillgångar hittills i satsningen. Det framgår av återrapporteringen till regeringen.

    Läs mer
  • Fler nyheter