Häktad person tidigare dömd

Publicerad: 2017-03-23 12:32:00

Med anledning av att det kommer många mediefrågor om ett sexualbrottsärende i Halland vill kammaråklagare Ginger Johansson på Åklagarkammaren i Halmstad göra följande förtydligande:

"Den 47-årige man som igår häktades på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och rån i Veddige den 27 november 2016 har tidigare blivit dömd för sexualbrott vid flera tillfällen. Han är sedan den 27 januari 2017 häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och rån den 19 januari utanför Varberg. För den händelsen omhäktades han igår.

De tidigare brotten syns inte i mannens belastningsregister. Äldre domar gällande personer över 18 år gallras ur belastningsregistret tio år efter frigivningen vid fängelsestraff, om personen under tiden inte har dömts för något nytt brott. Nu har utredare plockat fram tidigare domar och det arbetet är inte avslutat ännu. Så här långt har vi fått fram tre tidigare domar om våldsbrott och sexualbrott från 1988, 1990 och 1992. Än så länge vet jag inte om de äldre domarna har någon påverkan i nuvarande utredning. Nu fortsätter förundersökningen om de två händelser som mannen är häktad för."

Åklagaren kan inte lämna några ytterligare kommentarer om ärendet, förundersökningen pågår. När nya upplysningar finns att lämna kommer det att kommuniceras.

Presstjänsten

010-562 50 20