Åtal väckt för grov misshandel mot spädbarn i Göteborg

Publicerad: 2023-12-18 13:18:06

Åklagaren har i dag väckt åtal mot en 28-årig kvinna för grov misshandel, misstänkt för att ha gett sitt spädbarn blodtryckssänkande medicin och underlåtit att ge barnet föda. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.

Enligt åtalet har den grova misshandeln skett på Östra sjukhuset i Göteborg i april och maj 2021, under de första veckorna efter att barnet fötts prematurt.

– Kvinnan misstänks ha misshandlat sin dotter genom att tillföra henne den blodtryckssänkande medicinen Metoprolol, samt underlåtit att ge henne föda i enlighet med läkarordination. Detta har bland annat lett till onormalt låg hjärtfrekvens, låg kroppstemperatur och att barnet minskat kraftigt i vikt. Brottet bör bedömas som grovt då agerandet varit livsfarligt för barnet, säger senior åklagare Sara Derakti.

Enligt åtalet har kvinnan begått gärningen med uppsåt, och hon har genom sitt agerande visat särskild hänsynslöshet mot sin dotter då flickan var prematurt född.

– Materialet i förundersökningen är omfattande och har bestått bland annat av en stor mängd medicinska journaler. Dessa har behövt analyseras och bedömas av medicinsk expertis för att därefter presenteras på ett sätt så att även en lekman kan förstå. Bevisningen består bland annat av vittnesmål från personal på sjukhuset, sammanfattningar av journaler samt yttranden från Nationellt forensiskt centrum, Östra sjukhuset och Rättsmedicinalverket, säger senior åklagare Sara Derakti.

Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B 8081-21.

Kontakt

Senior åklagare Sara Derakti är tillgänglig för korta kommentarer i dag den 18 december kl. 14–14.45 på 010-562 56 35.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20