Förundersökning nedlagd om misstänkt mord på färja i Östersjön

Publicerad: 2023-12-19 08:35:37

Den 29 juni inkom larm om att en mamma och ett barn, en sexåring, fallit överbord på färjan mellan Gdynia i Polen och Karlskrona i Sverige. Både mamman och barnet anträffades i vattnet och fördes till sjukhus i Karlskrona där de dödförklarades. Misstanke uppstod att modern hade gjort sig skyldig till mord på barnet. Den svenska åklagaren har i dag lagt ned förundersökningen eftersom misstänkt är avliden. Åklagaren är tillgänglig för media i dag på förmiddagen.

– Vi har vidtagit ett stort antal utredningsåtgärder för att kartlägga vad som hänt. Det finns inga vittnen som sett händelsen, men vi har bland annat hållit förhör med kaptenen, gått igenom övervakningsfilm från färjan och låtit genomföra rättsmedicinska undersökningar. Dödsfallsutlåtandet visar att dödsorsaken varit drunkning. Utredningen kommer fram till att barnet bragts om livet. Av övervakningsfilmen framgår att mamman haft barnet i famnen när de fallit över bord, säger vice chefsåklagare Marie Lindström som varit förundersökningsledare.

Både mamman och barnet var polska medborgare. Även i Polen öppnades en förundersökning om mord som fortfarande pågår. Den svenska åklagarens beslut att lägga ned förundersökningen påverkar inte den polska utredningen.

– Vi har inte vidtagit några utredningsåtgärder i Polen, men på polsk åklagares begäran har vi lämnat utredningsmaterial till dem. Vi har utrett ärendet även här eftersom barnet och modern förklarades avlidna i Karlskrona. Det är viktigt att påpeka att ingen domstolsprövning är gjord så slutsatserna vi nu drar är baserade på de utredningsåtgärder vi vidtagit, säger Marie Lindström.

Åklagarmyndighetens ärendenummer: AM 93747-23.

Beslutet

Eftersom förundersökningen lagts ned består sekretessen. Åklagaren har därför inte möjlighet att svara på detaljfrågor om utredningen.

Kontakt

Vice chefsåklagare Marie Lindström är tillgänglig på telefon i dag kl. 10-11, 010-562 61 24.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20