Överklagan om nekat editionsföreläggande mot åtta mediebolag

Publicerad: 2023-12-15 12:05:48

Åklagaren har anmält missnöje samt överklagat Malmö tingsrätts beslut den 11 december om avslag av framställan om edition.

Åklagaren begärde att åtta mediebolag skulle föreläggas att lämna ut kopior av allt filmat och fotograferat material från upploppet i Rosengård i Malmö i september 2023. Malmö tingsrätt avslog begäran, ett beslut som nu överklagats.

– Tingsrätten har i sitt beslut konstaterat att min framställan har varit tillräckligt avgränsad, kan avse aktuellt material samt inte inkräktar på källskyddet. Avslaget avser att åtal redan är väckt och att framställan därmed anses vara ett sätt att försöka identifiera okända gärningsmän, vilket enligt tidigare praxis inte går. Jag argumenterar i mitt överklagande att så inte är fallet och bedömer att det finns ett stort samhällsintresse i att få frågan utredd, inte bara för rättsväsendets del men också för mediebolagen, eftersom tingsrätten i det stora hela ger mig rätt och det är inte säkert hovrätten delar den bedömningen. Det är finns därför, enligt mig, ett stort intresse även för mediebolagen för ytterligare prövning, vilket har inverkat på mitt beslut att överklaga, säger kammaråklagare Henrik Nordquist.

Tingsrättens målnummer: B 10011-23.

Kontakt

Henrik Nordquist är tillgänglig i dag kl. 14–16 på 010-562 51 57 samt [email protected].

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20