Åtal för försök till mord kopplat till gängrelaterad narkotikabrottslighet i Umeå

Publicerad: 2023-10-27 11:00:19

Åklagarna har i dag väckt åtal i ett ärende där åtta personer åtalas inblandade i ett mål om bl.a. mordförsök, grova narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.

Den 17 april i år ägde en skottlossning rum i centrala Umeå. En 28-årig man blev utsatt för mordförsök. Polisen utförde då flera husrannsakningar och påträffade stora mängder vapen, narkotika och ammunition på tre adresser i Umeå.

Enligt åklagaren är det här en organiserad verksamhet med försäljning av narkotika där en konflikt uppstått mellan olika grupperingar och som ledde till mordförsöket.

– Det här är en uppgörelse inom kriminella kretsar. Det är organiserad verksamhet där man vill kontrollera narkotikamarknaden i Umeå och Skellefteå. Verksamheten har enligt vår uppfattning styrts av en person som uppehållit sig i Spanien och Nederländerna innan han kom att gripas i Haag, säger senior åklagare Stina Stener som är förundersökningsledare.

Av de åtta åtalade är sju häktade och en person är på fri fot.

Brottsrubriceringar i målet är försök till mord, anstiftan av försök till mord, grovt skyddande av brottsling, grova narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott, grovt vapenbrott samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.

Målnummer i Umeå tingsrätt: B 1130-23.

Förhandlingen börjar den 8 november och planeras avslutas 21 december.

Kontakt

Senior åklagare Stina Stener är tillgänglig i dag kl. 13-14, telefon 010-562 65 05.

David Helgesson på polisen grova brott i Umeå är tillgänglig i dag kl. 13-14, 010-568 22 43.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20