Pressinbjudan: Riksåklagare Katarina Johansson Welin besöker Umeå

Publicerad: 2024-04-30 13:12:28

Fler åklagare än någonsin arbetar nu i Umeå för att möta brottsutvecklingen. Kammaren har i dag 17 åklagare i tjänst, jämfört med tio åklagare för fem år sedan. På fredag den 3 maj besöker riksåklagare Katarina Johansson Welin åklagarkammaren i Umeå. I samband med besöket finns möjlighet att intervjua riksåklagaren och chefsåklagare Åsa Jonsson.

– Det är mycket bra att bemanningen på kammaren i Umeå har förstärkts. De senast åren har det hänt otroligt mycket både i samhället och med den lagstiftning som utgör grunden för vår verksamhet. Att vi har kunnat växa så mycket innebär att vi får bättre förutsättningar att lösa vårt uppdrag, säger chefsåklagare Åsa Jonsson.

Att bekämpa brott mot särskilt utsatta brottsoffer är en av Åklagarmyndighetens prioriterade frågor. På kammaren i Umeå finns ett särskilt team med sex åklagare, som handlägger brott mot barn, sexualbrott och brott i parrelation, för att handläggning av dessa ärenden ska vara enhetlig och effektiv. Det ger också bra förutsättningar för ett gott samarbete med polisens utredningsgrupper.

 –Tusentals kvinnor och barn utsätts årligen för våld, och i fyra av fem anmälda misshandelsbrott mot vuxna kvinnor har brottet begåtts av en bekant person. Att bekämpa brott i parrelationer, sexualbrott, brott mot barn och hedersrelaterade brott är något som myndigheten i högre omfattning ska fokusera på för att lyckas med, säger riksåklagare Katarina Johansson Welin.

Anmäl dig till [email protected] senast torsdag den 2 maj kl. 16 om du vill boka tid för intervju på plats vid Åklagarkammaren i Umeå, Signalvägen 12.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20