Överklagande till Högsta domstolen om sabotage för vägblockad

Publicerad: 2024-05-10 09:31:25

Riksåklagaren har överklagat en hovrättsdom och yrkat att elva klimataktivister ska dömas för sabotage. I hovrätten dömdes de enbart för ohörsamhet mot ordningsmakten.

I augusti 2022 satte sig flera personer på vägbanan till E4:an i rusningstrafik för att demonstrera under budskapet ”återställ våtmarker”. Vägblockaden orsakade stopp i trafiken och långa köer, inklusive tio minuters försening av en ambulans under utryckning.

Personerna åtalades för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten och de dömdes också för det av tingsrätten. Hovrätten frikände dem från sabotage och dömde enbart för ohörsamhet mot ordningsmakten. Hovrätten ansåg inte att handlandet utgjort en så allvarlig störning som krävs för att döma för sabotage.

Riksåklagaren har nu överklagat till Högsta domstolen och vill att personerna ska dömas även för sabotage, eftersom störningen varit så allvarlig.

– I normalfallet passerar det 3 500–4 000 bilar på platsen under den tid som blockaden genomfördes mellan klockan 8.20 och 9.10. Det var fråga om ett totalstopp under 20 minuter och därefter långa följdförseningar. Dessutom försenades en ambulans under utryckning med en patient som behövde akutsjukvård, säger riksåklagare Katarina Johansson Welin.

Skälet till att riksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar målet är att praxis inte är enhetlig i tingsrätter och hovrätter. Det saknas avgöranden från Högsta domstolen om hur åtal för sabotage ska bedömas i situationer liknande den nu aktuella.

– Det behövs ett klargörande om vilka omständigheter som ska beaktas när man prövar vad som utgör en allvarlig störning eller hinder i dessa fall, säger Katarina Johansson Welin.

Överklagandet

Kontakt

Byråchef Eva Bloch, 010-562 51 96.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20