Åtal väckt för försök till mord på två poliser i Huskvarna

Publicerad: 2024-03-06 10:07:40

Åklagaren har i dag väckt åtal mot en 35-årig man för försök till mord på två poliser i Huskvarna, Jönköpings kommun, i januari i år. Åklagaren är tillgänglig för media.

Den 7 januari kallades polis till en adress i Huskvarna efter att en granne anmält att den nu åtalade mannen uppträtt störande. Efter att polis anlänt till adressen hoppade mannen från sin balkong och flydde från platsen med ett svärd i handen. De båda poliserna tog upp jakten, och i ett skogsområde i Öxnehaga attackerade 35-åringen de båda poliserna med svärdet. Efter att verkanseld avlossats mot 35-åringen kunde han gripas, och vid visitering av mannen hittades även tre knivar.

Mannen åtalas nu för försök till mord i två fall, grovt våld mot tjänsteman och försök till grovt våld mot tjänsteman samt grovt brott mot knivlagen. 35-åringen förnekar brott.

– En av poliserna fick livshotande skador då svärdet gick in i bröstkorgen och lungsäcken, men lyckligtvis har återhämtningsprocessen gått bra. Den andra polisen fick en skada på handen av svärdet. Bevisningen består dels av vittnesuppgifter från de polispatruller som anslöt till platsen och allmänhetens iakttagelser, dels viss teknisk bevisning i form av DNA, säger senior åklagare Emma Harrius.

Målnummer i Jönköpings tingsrätt: B 86-24.

Kontakt

Senior åklagare Emma Harrius är tillgänglig för media i dag kl. 11–12 på 010-562 52 08.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20