Åklagarmyndigheten har en visselblåsarfunktion

Åklagarmyndighetens visselblåsarfunktion är en särskild kanal som har inrättats för att underlätta för visselblåsare att rapportera om oegentligheter eller andra allvarliga missförhållanden i myndigheten.

Med oegentligheter och andra allvarliga missförhållanden avses bland annat tagande och givande av muta, andra ekonomiska oegentligheter, förtroendeskadliga bisysslor eller ageranden samt kränkningar av grundläggande fri- och rättigheter. Noteras bör att visselblåsarfunktionen dock inte ska vara en mottagare av allmänt missnöje.

Åklagarmyndighetens tillsynsavdelning, som också ansvarar för myndighetens etiska riktlinjer, är mottagare av dessa anmälningar. Det är endast tillsynschefen och biträdande tillsynschefen som i första hand tar del av inkomna anmälningar. Beroende på den anmälda frågans innehåll och art kan anmälningen därefter antingen hanteras vid tillsynsavdelningen eller lämnas vidare till en annan funktion i myndigheten som ska hantera en sådan fråga som är aktuell i anmälningen. Ärendet kommer att diarieföras och hanteras enligt respektive avdelnings sedvanliga rutiner. Självklart kan en anmälan alltid göras direkt till t.ex. Särskilda åklagarkammaren, Riksenheten mot korruption eller någon av avdelningarna på huvudkontoret.

Anmälningar tas emot per e-post, vanlig post eller telefon. Anmälningar kan också lämnas in i receptionen på Åklagarmyndighetens huvudkontor. Den som anmäler kan göra detta anonymt men frågan kan bli svårare att utreda och vid en eventuell brottsutredning kan anonymitet aldrig garanteras. Systemet ska skydda visselblåsaren från repressalier men anonymiteten kan aldrig garanteras på samma sätt som det grundlagsfästa meddelarskyddet. Handlingar som kommer in till myndigheten från någon extern part blir också i princip alltid allmänna handlingar.

E-postadress: visselblasare(a)aklagare.se

Publicerad 2019-11-13

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Rapporten om hemliga tvångsmedel har lämnats till regeringen

    Genom de lagändringar som trädde i kraft den 1 oktober 2023 kan preventiva tvångsmedel numera användas i betydligt fler fall jämfört med tidigare. Under sista kvartalet förra året beslutade domstol om 106 tillstånd och 67 personer var föremål för preventiva tvångsmedel. Det framgår av den årliga rapporten om användningen av hemliga tvångsmedel som har lämnats till regeringen.

    Läs mer
  • Få beviljas resning

    Om det kommer fram nya uppgifter i ett tidigare dömt mål kan resning beviljas, både till nackdel för den som friats och till förmån för den som dömts. Men resning är ett undantag och mycket få ansökningar beviljas.

    Läs mer
  • Åklagarmyndigheten först att testa nytt EU-system för digitala utbyten

    EU-kommissionen har i samarbete med medlemsstaterna utvecklat ett säkert digitalt system, eEDES (e-Evidence Digital Exchange System). Åklagarmyndigheten är den första svenska myndigheten som testar systemet, och Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet deltar i pilotprojektet. Att utbyta europeiska utredningsordrar via den nya digitala kanalen är det första steget i ett större införande.

    Läs mer
  • Fler nyheter