Myndigheternas samarbete ger effekt mot den kriminella ekonomin

Det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet gav effekt under 2023. Insatserna mot den kriminella ekonomin resulterade i de högsta utfallen för höjda skatter, stoppade bidrag och utmätta tillgångar hittills i satsningen. Det framgår av återrapporteringen till regeringen.

Den myndighetsgemensamma satsningen är inriktad mot individer, nätverk och brottsområden inom den organiserade brottsligheten. Under 2023 lades ett stort fokus på de tongivande aktörerna i de senaste årens våldsamma konflikter mellan kriminella nätverk.

Arbetet mot den kriminella ekonomin får ett allt större genomslag i satsningen där brottsutredningar kompletteras med förvaltningsbeslut rörande skatter, bidrag, tillgångar och tillstånd. Några viktiga prioriteringar är att komma åt felaktig folkbokföring och falska identiteter samt förhindra att bolag används som brottsverktyg. Flera brottsförebyggande initiativ drivs också mot till exempel välfärdsbrott, avfallsbrott och brottslighet i hamnmiljöer.

Under senare år har flera stora insatser inom satsningen resulterat i långa fängelsestraff mot personer i kriminella nätverk som har ägnat sig åt avancerad brottslighet med våld, narkotikahantering och grova ekonomiska brott. I flera fall bedöms insatserna kraftigt ha minskat nätverkens långsiktiga förmåga att begå brott.

Fakta om den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet

Sedan 2009 samverkar tolv statliga myndigheter med underrättelser och operativa insatser mot kriminella individer, nätverk och fenomen i en satsning mot den organiserade brottsligheten. Satsningen sker på uppdrag av regeringen.

Fokus ligger på bekämpning av allvarlig och samhällshotande organiserad brottslighet och mot organiserad brottslighet i lokalsamhället, med särskilt fokus på utsatta områden.

Myndigheter som deltar i satsningen är Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten.

Tretton nätverksmyndigheter är också kopplade till satsningen och deltar genom informationsutbyte, strategisk samverkan och medverkan i vissa operativa insatser.

Publicerad 2024-04-09

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Rapporten om hemliga tvångsmedel har lämnats till regeringen

    Genom de lagändringar som trädde i kraft den 1 oktober 2023 kan preventiva tvångsmedel numera användas i betydligt fler fall jämfört med tidigare. Under sista kvartalet förra året beslutade domstol om 106 tillstånd och 67 personer var föremål för preventiva tvångsmedel. Det framgår av den årliga rapporten om användningen av hemliga tvångsmedel som har lämnats till regeringen.

    Läs mer
  • Få beviljas resning

    Om det kommer fram nya uppgifter i ett tidigare dömt mål kan resning beviljas, både till nackdel för den som friats och till förmån för den som dömts. Men resning är ett undantag och mycket få ansökningar beviljas.

    Läs mer
  • Åklagarmyndigheten först att testa nytt EU-system för digitala utbyten

    EU-kommissionen har i samarbete med medlemsstaterna utvecklat ett säkert digitalt system, eEDES (e-Evidence Digital Exchange System). Åklagarmyndigheten är den första svenska myndigheten som testar systemet, och Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet deltar i pilotprojektet. Att utbyta europeiska utredningsordrar via den nya digitala kanalen är det första steget i ett större införande.

    Läs mer
  • Fler nyheter