Åklagarmyndigheten är beredskapsmyndighet

Den 1 oktober blev Åklagarmyndigheten beredskapsmyndighet. Det innebär ett ökat ansvar att planera för att säkerställa myndighetens verksamhet under fredstida kriser, men även under höjd beredskap och krig.

Åklagarmyndigheten är en central del av rättskedjan. Polismyndigheten är ansvarig myndighet i sektorn Ordning och säkerhet, som Åklagarmyndigheten tillhör. Nu har även Åklagarmyndigheten, Domstolsverket, Kustbevakningen, Säkerhetspolisen, Tullverket och Kriminalvården fått ett utökat ansvar som beredskapsmyndigheter. Samverkan med andra myndigheter inom rättsväsendet är en viktig del i beredskapsarbetet.

– Rättskedjan ska kunna fortsätta fungera under svårare förhållanden. Det är viktigt att alla aktörer inom rättsväsendet samverkar och har liknande prioriteringar, säger Kristian Agneklev som arbetar med totalförsvarsfrågor på Åklagarmyndigheten.

Totalt finns från och med den 1 oktober 60 beredskapsmyndigheter i Sverige. Det är myndigheter med särskild betydelse för samhällets krisberedskap och totalförsvar. Myndigheterna ska ha god förmåga att motstå hot och risker, förebygga sårbarheter, hantera fredstida krissituationer och genomföra sina uppgifter vid höjd beredskap.

Förordningen om beredskapsmyndigheter (på riksdagen.se) 

Samlad information om beredskapsmyndigheter (på msb.se)

 

Publicerad 2022-10-03

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Rapporten om hemliga tvångsmedel har lämnats till regeringen

    Genom de lagändringar som trädde i kraft den 1 oktober 2023 kan preventiva tvångsmedel numera användas i betydligt fler fall jämfört med tidigare. Under sista kvartalet förra året beslutade domstol om 106 tillstånd och 67 personer var föremål för preventiva tvångsmedel. Det framgår av den årliga rapporten om användningen av hemliga tvångsmedel som har lämnats till regeringen.

    Läs mer
  • Få beviljas resning

    Om det kommer fram nya uppgifter i ett tidigare dömt mål kan resning beviljas, både till nackdel för den som friats och till förmån för den som dömts. Men resning är ett undantag och mycket få ansökningar beviljas.

    Läs mer
  • Fler nyheter