Korta fakta om pandemilagen och böter

Åklagarmyndigheten får många frågor om den tillfälliga så kallade pandemilagen och om eventuella böter som privatpersoner kan få.

Följande gäller:

  • Lagen beslutades av riksdagen den 8 januari. Den gäller under perioden 10 januari–30 september 2021.

  • Lagen ger regeringen (och kommuner, i vissa fall) rätt att självständigt fatta beslut om föreskrifter som riktar sig mot enskilda personer. Föreskrifterna kan röra förbud mot att vistas på vissa platser (parker, badplatser m.m.) och förbud mot att samlas i sällskap av en viss storlek.

  • Regeringen har ännu inte fattat beslut om några föreskrifter.

  • Om regeringen fattar beslut om föreskrifter har riksåklagaren bestämt att det ska kosta 2 000 kronor i böter att bryta mot föreskrifterna. Böterna kan utfärdas av polisen direkt på plats.


Eventuella sanktioner mot företag omfattas inte av riksåklagarens beslut. Av pandemilagen 24 § framgår att böter endast är aktuellt för 12-13 § i samma lag, vilket handlar om enskilda personer.

Av pandemilagen 17 § framgår också att det är länsstyrelserna som utövar tillsyn över de som ”bedriver verksamhet” (vilket återfinns i 7-11 §) och av 20 § framgår att det är länsstyrelserna som beslutar om eventuella viten för den som bryter mot de delarna i pandemilagen.

 

Publicerad 2021-01-28

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Rapporten om hemliga tvångsmedel har lämnats till regeringen

    Genom de lagändringar som trädde i kraft den 1 oktober 2023 kan preventiva tvångsmedel numera användas i betydligt fler fall jämfört med tidigare. Under sista kvartalet förra året beslutade domstol om 106 tillstånd och 67 personer var föremål för preventiva tvångsmedel. Det framgår av den årliga rapporten om användningen av hemliga tvångsmedel som har lämnats till regeringen.

    Läs mer
  • Få beviljas resning

    Om det kommer fram nya uppgifter i ett tidigare dömt mål kan resning beviljas, både till nackdel för den som friats och till förmån för den som dömts. Men resning är ett undantag och mycket få ansökningar beviljas.

    Läs mer
  • Åklagarmyndigheten först att testa nytt EU-system för digitala utbyten

    EU-kommissionen har i samarbete med medlemsstaterna utvecklat ett säkert digitalt system, eEDES (e-Evidence Digital Exchange System). Åklagarmyndigheten är den första svenska myndigheten som testar systemet, och Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet deltar i pilotprojektet. Att utbyta europeiska utredningsordrar via den nya digitala kanalen är det första steget i ett större införande.

    Läs mer
  • Fler nyheter