Åtal där båda parter är misstänkta i uppmärksammat ärende i Borlänge

Publicerad: 2020-06-02 11:01:40

Fyra män åtalas för grovt rån i Borlänge den 20 mars i år då de under hot med en pistolattrapp tilltvingat sig en dyrbar personbil från en kvinna. Bilens ägare åtalas för grov vårdslöshet i trafik och brott mot knivlagen.

– Rånet är rubricerat som grovt eftersom det handlar om en dyrbar bil. Efter en snabb polisinsats kunde två av gärningspersonerna gripas. De två andra greps en tid senare tack vare ihärdigt spaningsarbete. Utredningen visar att den stulna personbilen skulle säljas för att täcka en skuld som uppstått till följd av narkotikahantering, säger förundersökningsledare Jimmy Skogström.

Bilens ägare åtalas för grov vårdslöshet i trafik och brott mot knivlagen då han i ett senare skede upprepade gånger krockade med det stulna fordonet och därefter beväpnade sig med ett basebollträliknande föremål och fortsatt jakten på gärningspersonerna.

– Bilägaren ville återta sin stulna bil, men genom sitt agerande i trafiken menar jag att han visat grov oaktsamhet och uppenbar likgiltighet inför andra människors liv. Man har rätt att använda våld för att återta stulen egendom endast om återtagandet sker på brottsplatsen eller om gärningspersonerna kontinuerligt förföljs från brottsplatsen. Så var det inte i det här fallet, säger Jimmy Skogström.

Bevisningen i ärendet består bland annat av förhör samt teknisk bevisning i form av telefonanalyser och DNA.

Förhandlingen förväntas pågå i tre till fyra dagar i Falu tingsrätt med start i mitten av juni.

Tingsrättens målnummer: B 1062-20.

 

Kontakt

Kammaråklagare Jimmy Skogström är tillgänglig för media i dag kl. 13-14, 010-562 55 13.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20