Åklagaren kommenterar dom om skjutningar i Gubbängen i december i fjol

Publicerad: 2023-04-28 11:47:12

Det var den 28 december som två skottlossningar inträffade i Gubbängen i södra Stockholm. Båda händelserna skedde på adresser nära varandra i området. I den senare av de två händelserna handlade det om en skjutning mot en dörr till en lägenhet.

– Det kan konstateras att tingsrätten har gjort samma bedömningar som mig i flera delar, både vad gäller rubricering och straffvärde. De båda 15-åringarna döms för ett fall av försök till mord för skjutningen mot dörren och grovt olaga hot och framkallande av fara för annan för skjutningen mot fasad och fönster. De båda döms även för grovt vapenbrott och rån och påföljden bestäms till 1 år och 10 månader sluten ungdomsvård, säger kammaråklagare Karin Hammar vid Södra åklagarkammaren i Stockholm.

– Den 30-åriga mannen döms för medhjälp till grovt olaga hot vid den andra skjutningen och påföljden bestäms till 1 års fängelse. Den 15-åriga flickan frikänns från grovt vapenbrott. Jag ska nu läsa igenom domen och överväga om den ska överklagas i vissa delar, avslutar kammaråklagare Karin Hammar.

Södertörns tingsrätts mål: B 20015-22.

Åklagaren är inte tillgänglig för media.

  


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20