Digitalt riksåklagarmöte

De årliga nordiska riksåklagarmötena brukar vara mycket uppskattade av deltagarna. Umgängestonen i Norden är informell, och länderna är tillräckligt lika varandra för att seminarier och diskussioner ska bli konstruktiva och givande för alla.

– De innebär tillfällen till lärande och inspiration till utveckling av verksamheten, säger riksåklagare Petra Lundh.

I år blev förstås allt annorlunda. En planerad tredagars sammankomst i Köpenhamn blev istället ett två timmar långt digitalt möte.

– Tekniskt fungerade det bra; det var bara Island som hade några mindre problem. Och det var jätteroligt att få träffa de andra, säger Petra Lundh.

Corona corona corona

Som i så många andra sammanhang var det covid-19 som dominerade agendan.

- Det var tydligt att vi i Sverige klarat oss bättre än övriga länder eftersom vi ligger så långt framme i digitaliseringen, både internt med tillgång till ärendehanteringssystemet på distans och möjligheter till digitala domstolsförhandlingar. Flera av de andra länderna har till exempel byggt stora balanser eftersom domstolarna varit mer eller mindre stängda och möjligheterna till distansförhandlingar är begränsade, säger Petra Lundh.

Lite annat hann man också med att diskutera, till exempel den aktuella debatten om skillnaden mellan svensk och dansk lagstiftning. Inte oväntat kan man konstatera att verkligheten inte är vare sig svart eller vit. Allt är inte en dans på rosor i Danmark.

 

Publicerad 2020-08-27

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Utbildningsmaterial om åklagarens roll i rättsprocessen

    Åklagare som arbetar med ungdomar som brottsoffer, vittnen och misstänkta tycker att det är viktigt att unga människor har kunskap om rättsprocessen och att de har förtroende för rättsväsendet. Därför har Åklagarmyndigheten tagit fram ett utbildningsmaterial om rättsprocessen för gymnasieelever.

    Läs mer
  • Satsning mot avfallsbrottslighet

    Avfallsbrottslighet räknas som den tredje största inkomstkällan för kriminella nätverk inom EU efter vapen och narkotika. Samtidigt bygger lagstiftningen i miljöbalken till stor del på egenkontroller och att företag vill göra rätt. Men nu växlar Sverige upp. På regeringens uppdrag ser tio myndigheter över vilka förändringar som behövs för att möta den ökande brottsligheten.

    Läs mer
  • Ny lagstiftning ska underlätta för myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet

    Utländska personer utnyttjas under usla arbetsvillkor på svenska arbetsmarknaden. Sedan 2018 pågår ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att komma åt sådan brottslighet, bland annat har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet startats. Strikta sekretessregler har dock gjort det svårt för myndigheterna att dela information, men nu kan en ny lag underlätta för att fler anmälningar som leder till åtal görs.

    Läs mer
  • Fler nyheter