Myndighetsgemensam satsning mot grov organiserad brottslighet

Resultatet av det myndighetsgemensamma arbetet mot grov organiserad brottslighet under 2015 har lämnats till regeringen. Satsningen har bland annat bidragit till 104 års fängelse och stora summor felaktigt utbetalda skattekronor har krävts tillbaka.

Sedan 2009 har en satsning gjorts med samarbete mellan tolv myndigheter för att säkerställa en effektiv och uthållig verksamhet för bekämpning av den grova organiserade brottsligheten. En av myndigheterna som ingår är Åklagarmyndigheten.

Det operativa rådet har hanterat 61 insatser sedan starten 2009. 2015 utmätte Kronofogdemyndigheten tillgångar till ett värde av 43 miljoner kronor, inom hela satsningen.  49 personer dömdes i fjol till fängelse i tingsrätten inom ramen för samarbetet och det har också gjorts beslag av narkotika. Det finns även flera exempel på att brottslighet har kunnat förhindras, bland annat har polisen lyckats ingripa innan grova våldsbrott skett.

Samlade erfarenheter under 2015:

  • Strategiska personer och nätverk utgör ett fortsatt fokus för satsningens inriktning.
  • Resurser på att spåra och säkra tillgångar hos kriminella har lett till ett högt belopp för utmätta tillgångar.
  • Samverkan ger en ökad kunskap om hur kriminaliteten utvecklas och hur myndigheterna, tillsammans, kan förebygga och motverka den grova organiserade brottsligheten
  • Satsningens samhällsnytta är grunden för samverkan mellan myndigheterna. Årets redovisning belyser effekter som är betydelsefulla utöver resultat som går att mäta kvantitativt.
  • Bedrägeribrott, bidragsbrott och brottslighet riktad mot välfärdssystemet är några av de brottsområden som bedöms vara fortsatt relevanta under kommande två år.

 Medverkande myndigheter

Rikspolisstyrelsen, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Tullverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.

Läs rapporten

Publicerad 2016-04-05

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Utbildningsmaterial om åklagarens roll i rättsprocessen

    Åklagare som arbetar med ungdomar som brottsoffer, vittnen och misstänkta tycker att det är viktigt att unga människor har kunskap om rättsprocessen och att de har förtroende för rättsväsendet. Därför har Åklagarmyndigheten tagit fram ett utbildningsmaterial om rättsprocessen för gymnasieelever.

    Läs mer
  • Satsning mot avfallsbrottslighet

    Avfallsbrottslighet räknas som den tredje största inkomstkällan för kriminella nätverk inom EU efter vapen och narkotika. Samtidigt bygger lagstiftningen i miljöbalken till stor del på egenkontroller och att företag vill göra rätt. Men nu växlar Sverige upp. På regeringens uppdrag ser tio myndigheter över vilka förändringar som behövs för att möta den ökande brottsligheten.

    Läs mer
  • Ny lagstiftning ska underlätta för myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet

    Utländska personer utnyttjas under usla arbetsvillkor på svenska arbetsmarknaden. Sedan 2018 pågår ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att komma åt sådan brottslighet, bland annat har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet startats. Strikta sekretessregler har dock gjort det svårt för myndigheterna att dela information, men nu kan en ny lag underlätta för att fler anmälningar som leder till åtal görs.

    Läs mer
  • Fler nyheter