Rekryteringssatsning på nya kompetenser inom it

Åklagarmyndigheten utökar it-avdelningen med nya roller som bland annat är kopplade till att myndigheten sedan den 1 oktober är beredskapsmyndighet. Dessutom ska systemet Cåbra som används för brottmålshanteringen utvecklas och förbättras. Totalt rekryteras nu över 20 medarbetare inom it.

– Vi är en myndighet som är i tillväxt. Tre av de nya rollerna är kopplade till vårt uppdrag som beredskapsmyndighet. De ska jobba med kommunikationssystemet Rakel och med signalskydd där vi ska kunna sända känslig information med särskilda kryptolösningar. De personerna kommer ha jättestor betydelse för vår kriskommunikation och krishantering. Det är både spännande och nödvändigt att vi utvecklar våra stöd för de områdena, säger it-direktör Anders Thoursie (se bild).

Nyckelpersoner behövs för att utveckla Cåbra

Cåbra är ett system som Åklagarmyndigheten har utvecklat och som alla åklagare och handläggare arbetar med dagligen. Det är ett ärendehanteringssystem för brottmålshanteringen, som också kommunicerar med bl.a. polisen, domstolarna, Kriminalvården och tullen. Fler medarbetare rekryteras nu för att jobba med den tekniska utvecklingen.

– Vi verkar inom ett spännande område, att arbeta med att bekämpa brottsligheten. Många här vill bidra till något viktigt i samhället. Är man programmerare så kan man med sin kunskap känna att man verkligen bidrar till något större i samhället, säger Anders Thoursie.

”Inga långa beslutsvägar”

En av nuvarande it-säkerhetsspecialister är Micael Sundqvist.

– Det är inte långa och sega beslutsvägar, it-säkerhetsarbetet har mandat och vi kan förändra sånt vi märker fungerar dåligt eller inte är säkert. Är man flexibel och noggrann med båda "teknikfötterna" på jorden så stormtrivs man hos oss, säger han.

Även chefer rekryteras

På it-avdelningen arbetar en rad olika professioner, bland andra drifttekniker, it-säkerhetsspecialister, handläggare, utvecklare, testare, arkitekter och åklagare. Nu ska de bli fler. Både drifttekniker, it-säkerhetsspecialister och ett antal chefer rekryteras.

Här finns en blandning av olika nationaliteter, åldrar, bakgrund och intressen.

– Vi har en fantastisk samling människor som tillsammans skapar it-stödet för resten av myndigheten. Jag är så stolt över att vi är så olika och över all den kompetens våra medarbetare har. Den gemenskap som finns hos oss är öppen, glad och omtänksam. Vi vill ha fler personer med i den gemenskapen, avslutar Anders Thoursie.

Läs mer om rekryteringen av it-personal.

Några av medarbetarna på it-avdelningen

Tre medarbetare på Åklagarmyndighetens it-avdelning.
(Fotograf: Per Groth)

Publicerad 2022-11-21

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Ny lagstiftning ska underlätta för myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet

    Utländska personer utnyttjas under usla arbetsvillkor på svenska arbetsmarknaden. Sedan 2018 pågår ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att komma åt sådan brottslighet, bland annat har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet startats. Strikta sekretessregler har dock gjort det svårt för myndigheterna att dela information, men nu kan en ny lag underlätta för att fler anmälningar som leder till åtal görs.

    Läs mer
  • Köp inte en smuggelhund

    Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella gör stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

    Läs mer
  • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

    För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

    Läs mer
  • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

    Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

    Läs mer
  • Fler nyheter