Sommarnotarier - ett sätt att få grepp om juridiken i praktiken

500 juriststudenter sökte men bara 22 fick en eftertraktad plats som sommarnotarie på Åklagarmyndigheten. Sommarnotarierna är en administrativ hjälp på åklagarkamrarna, samtidigt som de får en inblick i hur både åklagare och handläggare arbetar i myndigheten. Studenten Armana Masfun fick en av de eftertraktade platserna och har i sommar varit på Norrorts åklagarkammare i Stockholm. Här berättar hon om hur tiden på Åklagarmyndigheten varit.

Bild på sommarnotarie.– Jag är tacksam över att få en inblick i åklagaryrket. Det är så intressant att praktiskt få lära sig mer om alla delar av rättskedjan, säger Armana Masfun.

Armana läser juristprogrammet på Stockholms universitet och har tidigare sommarjobbat på Kriminalvården, Rättsmedicinalverket och som vittnesstöd på en domstol.

Hon är, när denna intervju görs, inne på sin fjärde vecka på kammaren, tiden flyger iväg berättar hon.

– Jag har inte riktigt förstått att en åklagare har så många ärenden samtidigt. De har förhandlingar och massor av andra uppgifter parallellt. Det var till en början svårt att förstå hur de prioriterar.


Kan det vara avskräckande?

– Nej, men det var lite chockerande. Det känns spännande att komma till jobbet och inte veta hur dagen kommer sluta. Det verkar kul.

Armana har arbetat administrativt på åklagarkammaren med att skapa akter, bevaka receptionen och registrera inkommande ärenden.

– Det är en bra atmosfär här på kammaren. Inga frågor är för dumma, jag har blivit väldigt bra bemött, det är viktigt, avslutar hon.

Publicerad 2022-08-11

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Ny lagstiftning ska underlätta för myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet

    Utländska personer utnyttjas under usla arbetsvillkor på svenska arbetsmarknaden. Sedan 2018 pågår ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att komma åt sådan brottslighet, bland annat har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet startats. Strikta sekretessregler har dock gjort det svårt för myndigheterna att dela information, men nu kan en ny lag underlätta för att fler anmälningar som leder till åtal görs.

    Läs mer
  • Köp inte en smuggelhund

    Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella gör stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

    Läs mer
  • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

    För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

    Läs mer
  • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

    Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

    Läs mer
  • Fler nyheter