Föräldrapar misstänks för misshandel av spädbarn

Publicerad: 2016-11-21 12:02:00

I lördags begärde kammaråklagare Anna Elmlöv vid Åklagarkammaren i Västerås ett föräldrapar i Västmanland häktade skäligen misstänkta för synnerligen grov misshandel av sitt spädbarn. Häktningsförhandlingar i ärendet genomfördes vid Västmanlands tingsrätt i går söndag.

Misstankarna mot det nu häktade föräldraparet uppstod då barnet kom in svårt skadat till sjukhuset i Västerås torsdagen den 17 november. Efter en inledande polisutredning lämnades ärendet vidare till åklagare.

-Medicinsk personal vid sjukhuset anmälde fallet till polis eftersom barnet hade skador som kunde ha uppkommit genom misshandel. Därför beslutade jag att anhålla de båda föräldrarna såsom skäligen misstänkta för synnerligen grov misshandel, säger kammaråklagare Anna Elmlöv som är förundersökningsledare i ärendet.

-Barnet har mycket allvarliga skador och vårdas fortfarande på intensivvårdsavdelning. Närmare detaljer om vilka skador det handlar om kan jag inte gå in på. Nu arbetar vi vidare tillsammans med medicinsk personal för att så snart det är möjligt bringa klarhet i vad som egentligen har hänt.

Paret är häktade på skälig misstanke, den lägre misstankegraden. Åklagaren har nu en vecka, till på söndag den 27 november, på sig att stärka eller avfärda brottsmisstankarna mot dem. Båda föräldrarna förnekar brott. Offentliga försvarare har förordnats.

Kammaråklagare Anna Elmlöv är inte tillgänglig för ytterligare kommentarer under eftermiddagen idag eller under morgondagen.

Presstjänsten010-562 50 20