Pressträff om nätdroger: Åtal för grovt vållande till annans död i flera fall

Publicerad: 2018-02-26 07:20:00

På tisdag den 27 februari lämnar kammaråklagare Tomas Malmenby in ett åtal som gäller internetförsäljning av varianter av fentanyl, så kallade fentanylanaloger, som lett till att flera personer dött av förgiftning. Det är mycket ovanligt att någon åtalas för grovt vållande till annans död genom drogförsäljning. I samband med åtalet håller åklagaren, polisen och Rättsmedicinalverket gemensam pressträff.

Under sommaren och hösten 2016 såldes vissa fentanylanaloger, som då inte var klassade som narkotika eller hälsofarlig vara, till unga personer via internet. I Mullsjö, Hörby, Motala, Orsa, Ale, Halmstad, Åre och Enskede i södra Stockholm blev flera personer förgiftade och dog. Nu väcks åtal mot två män som är hemmahörande i Stockholmsområdet.

På pressträffen kommer åklagare och polis att redogöra för ärendet. Rättsmedicinalverket redogör för hur svårdoserade och farliga nätdroger är samt för den stigande trenden av antal dödsfall på grund av fentanylförgiftningar.

Medverkande

Tomas Malmenby, kammaråklagare, Söderorts åklagarkammare i StockholmÅsa Torlöf, utredare Polisen Region StockholmRobert Kronstrand, professor i toxikologi och forskningsstrateg, Rättsmedicinalverket

Tid, plats och anmälan

Pressträffen äger rum tisdag 27 februari klockan 11 i pressrummet, polishuset, Norra Agnegatan 33-37, ingång från Polishusparken. Ta med presslegitimation.

Anmäl dig till [email protected] senast måndag 26 februari klockan 15. Stämningsansökan i pappersformat delas ut på plats.

Målnummer Södertörns tingsrätt: B 13806-16

Åklagarmyndighetens presstjänst010-562 50 20