Förundersökning inledd efter skjutning i Norrköping i natt

Publicerad: 2018-07-20 10:50:00

I samband med ett polisingripande i Norrköping natten till fredagen avled en person till följd av skottlossning. Särskilda åklagarkammaren har nu inlett förundersökning i ärendet i syfte att utreda om tjänstefel begåtts.

- Det är rutin att inleda förundersökning vid sådana händelser men innebär alltså inte att någon polis är misstänkt för något brott i nuläget. Förundersökningen riktas inte mot någon person utan är inledd för att vi ska kunna vidta utredningsåtgärder. I övrigt kan jag inte lämna ytterligare kommentarer i ärendet, säger förundersökningsledaren, chefsåklagare Martin Tidén.

FaktaRättslig reglering vid polisens användning av skjutvapenSkjutvapen får användas för att gripa en person som på sannolika skäl är misstänkt för ett i skjutkungörelsen 2 § 1 p. uppräknat brott t ex mordbrand. I skjutkungörelsen 2 § 3 p. regleras att skjutvapen också får användas i tre olika fall av omhändertaganden: (1) när vederbörande lider av en allvarlig psykisk störning, (2) när vederbörande innehar vapen som kan befaras bli missbrukat, eller (3) när vederbörande av annan inledning uppenbarligen är farlig för annans liv eller hälsa. En huvudförutsättning för att använda skjutvapen är att den, mot vilken åtgärder ska vidtas, vid det aktuella tillfället är farlig för annans liv eller hälsa.Föreligger rätt till nödvärn enligt 24 kap. 1 § brottsbalken, får polisman använda skjutvapen för att avvärja svårare våld mot polismannen själv eller annan eller hot som innebär trängande fara för sådant våld.Om Särskilda åklagarkammarenVid Särskilda åklagarkammaren handläggs främst misstankar om brott av poliser, åklagare, domare, riksdagsmän och vissa andra befattningshavare.

Presstjänsten010-562 50 20