Pressinbjudan: Pressträff vid åtal om hets mot folkgrupp

Publicerad: 2018-10-02 12:07:00

Torsdag 4 oktober väcker åklagaren åtal mot 17 personer misstänkta för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i Göteborg. Samma dag hålls en pressträff där åklagare och polis berättar om ärendet.

Den 30 september 2017 hölls flera demonstrationer i Göteborg. En grupp personer med koppling till Nordiska motståndsrörelsen var kvar på platsen efter demonstrationen och är nu misstänkta för brott.

Åtta personer är misstänkta för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. En person är enbart misstänkt för våldsamt upplopp. Ytterligare åtta personer är misstänkta för hets mot folkgrupp.

- Utredningsarbetet har framförallt handlat om granskning av ett mycket omfattande material och analys av detsamma. I det ligger identifiering av personer och hur dessa har agerat, säger kammaråklagare, förundersökningsledare Jonas Martinsson.

Tid, plats och anmälan

Pressträffen äger rum i polishuset, Ernst Fontells plats 15, Göteborg torsdagen den 4 oktober klockan 13. Samling sker i entrén klockan 12.30.

Anmäl dig senast onsdag 3 oktober klockan 15 till [email protected] Ange namn och redaktion. Ta med presslegitimation eller liknande handling.

Medverkar gör kammaråklagare Jonas Martinsson, kammaråklagare Hediye Kurt och polisassistent Stefan Claesson.

Målnummer i Göteborgs tingsrätt B 3046-18

Ärendet innehåller filmmaterial som omfattas av sekretess och därför inte lämnas ut. Däremot delas utskrivna stämningsansökningar ut vid pressträffen.

Åklagaren har inga möjligheter att kommentera ärendet närmare före pressträffen.

Kontakt:

Åklagarmyndighetens presstjänst 010-562 50 20

Polisens kommunikationsavdelning Göteborg 010-565 29 28