Ingen ändring av beslut i ärende om Dawit Isaak

Publicerad: 2021-05-28 11:09:38

Överåklagare vid Utvecklingscentrum beslutade i dag att inte ändra åklagarens tidigare beslut i ett ärende om brott mot målsäganden Dawit Isaak. Beslutet att inte inleda förundersökning står därmed fast. Föredragande åklagare finns tillgänglig på telefon för kommentarer i eftermiddag.

Den 12 januari i år beslutade kammaråklagare Karolina Wieslander vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet att inte inleda förundersökning om brott mot mänskligheten där journalisten Dawit Isaak är målsägande. Ett antal personer har i en gemensam skrivelse till Åklagarmyndigheten begärt att beslutet överprövas och att det istället fattas ett beslut om att inleda förundersökning.

I dag meddelade överåklagare Lennart Guné vid Utvecklingscentrum att han inte gör någon annan bedömning än den som den tidigare åklagaren har gjort. Det finns därför inte skäl att ändra åklagarens beslut. Det innebär att beslutet att inte inleda förundersökning om brott mot mänskligheten, påtvingat försvinnande och tortyr står fast.

Beslutet.

Tidigare pressmeddelande i samband med beslutet den 12 januari 2021.

Mer information om överprövning.

Kontakt

Föredragande åklagare, kammaråklagare Isabelle Bjursten, finns tillgänglig för media i dag fredag kl. 14-15 på 010-562 55 45.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20