Åtal väckt om bl.a. grovt blåljussabotage i Rosengård, Malmö

Publicerad: 2023-04-14 09:32:22

Åklagare har i dag fredag den 14 april väckt två åtal om grovt blåljussabotage, mordbrand och grov mordbrand i Rosengård i Malmö den 16–17 april 2022 och för grovt sabotage mot blåljusverksamhet den 17–18 april 2022. Det är de första åtalen som väcks med anledning av händelserna på Rosengård och fler kommer att väckas längre fram i år. Åklagarna är tillgängliga för media.

Det ena åtalet, mot tre ungdomar och tre vuxna, gäller grovt sabotage mot blåljusverksamhet, grov mordbrand och mordbrand den 16–17 april 2022 på Bennets väg och Västra Kattarpsvägen i Malmö kommun. Händelserna ägde rum kl. 23–02 och började med att sopkärl drogs ut till Västra Kattarpsvägen och antändes. Polisen kom till platsen och blev då utsatta för stenkastning och fick kraftiga smällare och molotovcocktails kastade mot sig.

– Polisen försökte flera gånger skingra grupperingarna som fanns på platsen, men stenkastningen fortsatte och polisen hindrades från att ta sig in i området. Både poliser och polisbussar fick skador. Under förloppets gång sattes också en stadsbuss i brand som behövt stanna på Västra Kattarpsvägen på grund av den brinnande barrikaden, och även ett miljöhus på Bennets väg antändes. Räddningstjänstens släckningsåtgärder försenades till följd av situationen på platsen, säger senior åklagare Tanja Johansson.

Det andra åtalet gäller fyra ungdomar och en vuxen för grovt sabotage mot blåljusverksamhet den 17–18 april 2022. Händelserna utspelade sig främst på Ramels väg, von Rosens väg och Bennets väg i Malmö kommun. Polis anlände till platsen vid 22-tiden med anledning av att en stor mängd personer hade samlats och sopkärl, däck och släpvagnar antändes vid Ramels väg. Dessa drogs ut i vägbanan och bildade brinnande barrikader. När polis anlände utsattes de för omfattande stenkastning och fyrverkerier riktades mot dem.

– Folksamlingen genomförde under kvällen och natten flera rusningar mot poliser och polisfordon, varför polisen tvingades retirera och vid ett tillfälle avlossa varningsskott. Under natten anlades bränder i flera miljöhus, privatbilar och på Rosengårdsskolan. Räddningstjänstens släckningsåtgärder hindrades även här i vissa fall helt och försenades kraftigt på grund av situationen på platsen, säger senior åklagare Emma Ohlsson.

Målnummer i Malmö tingsrätt: B 4122-22.

Rättegången startar den 24 april och beräknas pågå i ca. 14 dagar.

Kontakt

Åklagarna är tillgängliga för media på telefon i dag fredag den 14 april kl. 13–14:

Emma Ohlsson, senior åklagare, 010-562 61 50.
Tanja Johansson, senior åklagare, 010-562 60 27.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20